Sobotka

Sobotka Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Sobotka se zbytečně raduje z výsledků referenda v ČSSD, čísla nejsou pro něj tak příznivá

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se veřejně pochválil. Za výsledky referenda, které uspořádala jeho strana. Podle vlastní interpretace ve všem uspěl a strana může vyrazit na zteč. Jenže pravda to být nemusí, protože výsledná čísla v referendu se dají vykládat i úplně jinak. Navíc až v podzimních senátních a komunálních volbách se ukáže, kam Sobotka stranu vede.

Podle oficiálních výsledků referenda, která jsou dostupná i na webové stránce strany, byly rozeslány obálky s třemi dotazy 22 577 členům sociální demokracie. Vrátilo se jich 11 783. Tedy 52,19 procenta. Z nadpoloviční většiny má premiér radost. Jenže podle Ústřední komise ČSSD pro referendum bylo platných pouze 8731 hlasů. To jsme u čísla 38,6 procenta. Budiž, šéf ČSSD může mít radost i z toho, ale už to vypadá jinak.

Na otázku, zda by „podle Stanov o konečné podobě kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva obce, města, kraje, Senátu a PS měli rozhodovat v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném volebním obvodu“, odpovědělo kladně 7689 lidí. A to je kolem 34 procent reálných členů strany.

Na druhou otázku (Souhlasím s tím, aby podle stanov alespoň 40 procent všech kandidátů na kandidátkách do zastupitelstva kraje a Poslanecké sněmovny tvořily osoby opačného pohlaví?) řeklo ano 4477 hlasujících. Tedy jen 19,8 procenta členů.

Jistě, ani všechna tato čísla nemusí znamenat, že Sobotku a jeho vedení nepodporuje víc členů, než ukazují výsledky. Jen tvrzení, že referendum ukázalo, jak je ČSSD činorodá a akční, těžko uvěřit.

Sociální demokracie si totiž udělala jen jeden z možných testů, jak na tom je. Nedokázala si tím ale vůbec nic. Premiér si potřeboval upevnit pozici proti oponentům ve straně, takže jakékoli číslo si může vykládat po svém. Neznamená to ale, že na podzim bude ČSSD volit více lidí, než ukazují průzkumy a ani to není důkazem, že členská základna se nějak „probírá“.

Důležité bude, zda ČSSD zastaví trend, který ukazuje na její slábnoucí podporu v reálném hlasování. Ve volbách do Poslanecké sněmovny pro ni hlasovalo v roce 2006 celkem 1 728 827 voličů, v roce 2010 to bylo 1 155 267 lidí a loni v říjnu 1 016 829 občanů. Ve volbách do zastupitelstev krajů to bylo v roce 2008 celkem 1 044 719 a o čtyři roky později už jen 621 961 voličů. Menší úbytek hlasů byl i při porovnání v hlasování do zastupitelstev obcí.

Pokud by se podařilo ČSSD a premiérovi Sobotkovi zvrátit tyto trendy, pak budou mít pro něj výsledky referenda nějaký smysl. Jinak jsou k ničemu. Přitom už teď je jisté, že sociální demokracie ztratí v říjnu své pozice v Senátu, kde má většinu.