Hamás nemůže přestat bojovat proti Izraeli

Hamás nemůže přestat bojovat proti Izraeli Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Hamás nemůže přestat bojovat proti Izraeli

Mír na Blízkém Východě nebude do té doby, dokud nepřestane být permanentní válka proti Izraeli zdrojem nehorázných zisků šéfů teroristické organizace Hamás. Proto útoky proti Izraeli nemají dohledného konce.

Pokud se zamyslím nad důvody permanentní války Hamásu proti Izraeli, důvody obrovského úsilí při budování podzemních tumelů a důvody raketových útoků na izraelské civilní cíle, nevidím nic jiného než čitelný motiv finančního zisku.

Už nyní jsou vůdci Hamásu pohádkově bohatí. Ekonom Pavel Kohout uvádí otřesná čísla: "Chálid Mišál, který podle jordánských zdrojů kontroluje jmění v hodnotě 2,6 miliardy dolarů, z větší části v podobě účtů v katarských a egyptských bankách. Jde částečně o prostředky pocházející z dotací, veřejných sbírek a také výnosy z investic. Nejbohatším členem hnutí je pravděpodobně Musa Mohamed Abú Marzúk. Začátkem 90. let sbíral prostředky od bohatých amerických muslimů. Tyto prostředky následně zhodnotil prostřednictvím úvěrových a investičních obchodů, takže se údajně dostal k ještě většímu majetku než Mišál."

Informaci přinesl web finmag.penize.cz .

Zdroje zisků jsou dva: Jednak Hamás krade z mezinárodní pomoci. Za část peněz od zahraničních sponzorů koupí zbraně, část rozkradou šéfové, a za část se nakoupí v Egyptě základní zboží, třeba jídlo. Jídlo se tunely ilegálně vykopanými do Egypta a kontrolovanými Hamásem doveze do Gazy. Tam se částečně rozdá humanitární větví Hamásu (a Hamás díky tomu získává obrovskou podporu a zvítězil ve volbách), částečně prodá v pásmu Gazy na tržištích. Samozřejmě s příslušnou daní, přirážkou, kterou samozřejmě opět vybírají šéfové Hamásu.

Proto je pro ně zcela nezbytné, aby trvala izraelská palba na terče v Gaze, a aby trvala blokáda hranic, kterou provádí nejen Izrael, ale také Egypt. O tom samozřejmě zdejší z větší části proarabská media mlčí, ale hranice s Gazou blokuje a podhraniční tunely vyhledává a ničí nejen zlí Židi, ale taky hodní Arabové a muslimové z Egypta. Protože jenom pokud bude dostatek civilních obětí izraelské palby v pásmu, budou Arabi v Gaze vzbuzovat takový soucit, že jim svět bude ty prachy posílat. A jenom pokud bude trvat blokáda hranic, budou moci šéfové Hamásu vybírat daň z jídla propašovaného tunely pod oficiálně neprostupnou hraniční zdí. A také jen do té doby budou moci kupovat veřejné mínění chudých lidí v Gaze, dokud jim budou moci rozdávat zbytek zahraniční pomoci a tvářit se, že to je krmí oni - Hamás!

Jenom v letech 2008 - polovina roku 2010, za dva a půl roku, dostala Gaza zahraniční pomoc ve výči 208 milionů korun na kilometr čtvereční, za což by se celé pásmo dalo přestavět na krytý akvapark. Když uvážíme tyto sumy a souvislosti, je jasné, že Hamás udělá naprosto cokoliv, aby válka pokračovala, od raketových útoků na Izrael neupustí, dokud bude mít rakety, unášet a vraždit židovské děti bude donekonečna, a pokud by se kdekoliv v Izraeli nebo Egyptě nějaký politik pokusil o zrušení blokády hranic, tak se ho Hamás pokusí oddělat.

Permanentní válka Hamásu proti Izraeli je továrnou na gigantické celoplanetární dotace, z kterých šéfové Hamásu každoročně rozkradou miliardové částky. Proto potřebují, aby izraelské bomby zabily co nejvíc jejich vlastních dětí, protože jen soucit s obětmi z jejich řad pořádně roztočí penězovody do Gazy, které šéfové Hamásu kontrolují. Oni sami jsou k bombardování Gazy naprosto imunní, protože zdrcující většina z nich je v Kataru. Proto chce-li svět ukončit násilí v Gaze, měl by tam přestat posílat peníze.