Pásmo Gazy

Pásmo Gazy Zdroj: EPA

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Pásmo Gazy: Kolik betonu je potřeba ke stavbě nemocnice?

Kdyby se všechny prostředky z dotací, které svět nacpal do Arabů v pásmu Gazy, použily k výstavbě a podpoře průmyslu, mohlo dnes být pásmo Gazy druhým Dubajem. Hamás rozhodl jinak.

Hamás použil 600 000 tun betonu, jejž do pásma Gazy dodala Evropská unie a některé arabské státy, na výstavbu monumentálního systému podzemních chodeb určených na boj s Izraelem. Včera proniklo teroristické komando Hamásu takovým tunelem do Izraele a povraždilo pět izraelských vojáků. V internetových diskusích je vždycky dostatek odborníků na všechno. Prosím tedy laskavé čtenáře se znalostí staveb, budování a projektování, aby laskavě odhadli, kolik se dá ze šesti set tisíc tun betonu vystavět nemocnic, bytů a škol. Nebo rovnou celá Jihlava či Tábor?

Nyní se podívejme, kolik dostává pásmo Gazy peněz od dárců. Podle Wikipedie dostalo na dotacích z EU, USA, Japonska či Kanady v roce 2008 1,8 miliardy dolarů, 2009 — 1,4 miliardy dolarů a v první polovině roku 2010 pak 525 miliónů dolarů. Sponzorem je ale také Izrael — Arabové v pásmu Gazy léta neplatili Izraelcům za dodávané palivo do jediné tamní elektrárny. To je za dva a půl roku tři a tři čtvrtě miliardy dolarů. Sedmdesát pět miliard korun českých.

Kdyby se přímá finanční i materiální pomoc nepoužívala na teroristickou válku proti Izraeli, ale ve prospěch obyvatel pásma, mohli mít životní úroveň jako ve Švýcarsku. Tamní obyvatelé si však demokraticky zvolili teroristickou organizaci Hamás. Ta peníze ukradla na boj proti Izraeli, postavila z betonu chodby do Izraele místo bytů, nemocnic a škol a za peníze nakoupila rakety, jež schovává v mešitách a školách OSN. A aby toho nebylo dost — Hamás nyní ty lidi, kteří jej zvolili, používají jako živé štíty.

Takže pokud chce svět mír na hranicích pásma Gazy, měl by nejdřív přestávat posílat peníze a materiální pomoc teroristům. Z webu ministerstva zahraničí se však dozvídáme pravý opak: „Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek dne 17. července 2014 schválil poskytnutí humanitární pomoci pro obyvatelstvo Palestinských autonomních území. Z rozpočtu MZV poskytne Česká republika tři milióny Kč na potřeby lidí, kteří museli v důsledku posledního konfliktu v pásmu Gazy opustit své domovy.“

Připomínám, že základní potřebou velké většiny obyvatel Gazy je raketa, již vystřelí na izraelské civilní cíle. Tak bych fakt rád věděl, kolik raket si za ty tři mega z mých daní Hamás koupí.