Milan Komárek

Milan Komárek Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Absurdistán: Protikorupční policie je v rozkladu, skončil sedmý její šéf za devět let

Plukovník Milan Komárek byl od června minulého roku ředitelem Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Tento týden oznámil, že rezignuje z osobních důvodů. Policejní zdroje ale podle mnoha médií tvrdí, že byl ve funkci slabý a moc toho neprosadil. Nekonečný rozklad velmi důležité součástí policie tak pokračuje. Od roku 2005 měl tento útvar už sedm šéfů.

Neustálé změny, reorganizace, nová nařízení, která jsou pak odvolávána a permanentní personální rošády svědčí o chaosu a nekoncepčnosti v některých částech Policie České republiky.

Komárek nahradil svého předchůdce Tomáše Martince, který rezignoval k 15. květnu 2013 po sporu s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Přitom Martince do čela ÚOKFK jmenoval bez výběrového řízení policejní exprezident Petr Lessy, který se po vážných konfliktech a soudních sporech nakonec odporoučel na ambasádu do Bratislavy.

Martinec zase v čele ÚOKFK vystřídal Libora Vrbu, který (jak jinak!) na svoji funkci rezignoval koncem února 2011. Ve funkci byl dva roky a dva týdny. Odešel za chaotického vládnutí ministra vnitra Radka Johna.

Vrba v roce 2009 nahradil Jiřího Nováka, který byl ve funkci jen od ledna 2008. Ten pro změnu přišel na post po Renatě Strnadové. Ta nastoupila v lednu 2007, aby v listopadu toho samého roku požádala o propuštění ze služebního poměru.

Před ní byl ředitelem Miloslav Brych, za jeho šéfování se uskutečnila na jeho místo dvě výběrová řízení, která zkrachovala. Brych odešel také z toho důvodu, že mu chybělo potřebné vzdělání a že měl podivné vztahy s Úřadem vlády, když vládla sociální demokracie.

Ale absurdní příběh trval i předtím. V červnu 2005 byl ředitel protikorupční služby Jiří Pálka a jeho náměstek Josef Bečvář odvoláni po zmizení podnikatele Radovana Krejčíře při domovní prohlídce v jeho vile. Kauza Krejčíř byla také důvodem odstoupení policejního prezidenta Jiřího Koláře.

Má smysl vůbec pokračovat?

Jen pro zajímavost: Od odvolání protikorupčního ředitele Pálky v roce 2005 byli v křesle ministra vnitra František Bublan, Ivan Langer, Martin Pecina, Radek John, Jan Kubice, opět Martin Pecina a Milan Chovanec.

Nestabilní české vlády, nestabilní ministerstvo vnitra, nestabilní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality.

Zastaví to někdo někdy?