Na ozdoby zapomeň

Na ozdoby zapomeň Zdroj: Jan Šibík

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Ženská obřízka JE islámskou tradicí!

Ukázalo se, že zpráva o nucené obřízce žen v chalífátu kolem Mosulu byl hoax, že šlo o starý dokument, a islamisté prý nařídili ženám obřízku jindy a jinde. Pojďme si už konečně říct otevřeně, že Alláh ví nejlépe, že ženská obřízka je dobrá!

Zpráva OSN o islamisty nařízené obřízce žen, kterou jsem včera komentoval, prý byl hoax. Chodí mi desítky sluníčkových mailů, že jsem vyhulenej debil a včera jsem v komentáři neoprávněně nařknul muslimy z toho, že nařizují ženskou obřízku. A že se mám stydět. Vyhulenej debil možná jsem, stydět se za svůj názor nehodlám. Jednak - jak uvádí přední české bloggerské sluníčko Jan Cemper, zpráva není vymyšlená. Jde jen o to, že někdo aktualizoval rok starý dokument, kterým islamisté nařídili obřízku ženám někde jinde.

„Nakonec se zjistilo, že dokument objevující se na sociálních sítích o fatwě byl ve skutečnosti z července 2013 a vznikl v Aleppu v Sýrii. Byl upraven a tím zfalšován ve photoshopu.“ píše na svém blogu. A dodává téměř povinné: „Podezření o nepravdivosti zprávy jsou založeny i na skutečnosti, že mrzačení ženských pohlavních orgánů není vyžadováno islámem a jeho právem.“ Samozřejmě to není pravda, pan Cemper je buď nedovzdělán, nebo lže. Buď je blbej, nebo kecá. Podívejme se, co o ženské obřízce říkají sami muslimové a jejich svaté texty.

Všichni učenci a znalci islámského práva v době minulosti i dnes se shodli na tom, že všechny obřízky kromě odstranění kůžičky na vrcholku klitorisu jsou harám – zakázány. Co se týče odstranění kůžičky překrývající vrh klitorisu, ta má své opodstatnění, jak říká jeden z největších učenců 20. století, Ibn Báz: „Učenci se jednomyslně shodli, že je legitimní. Ani jediný muslimský učenec - pokud víme - neřekl, že tato obřízka legitimní není.“

Islámšté učenci vycházejí při tomto hodnocení z hadísů, což jsou historky ze života proroka Mohameda zaznamená jeho okolím. Tvoří, stejně jako Korán, páteř sunnitského islámu. Z jednoho hadísu od 'Áiše, nechť je s ní Alláh spokojen, (víme) že Posel Boží řekl: "Když si muž sedne mezi čtyři údy své ženy a oba obřezané orgány se dotknou, pak je očista koupelí povinností." Hadís ukazuje, že zvyk ženské obřízky byl znám a schvalován Božím Prorokem.

V jiném hadísu se dočteme: Posel Boží řekl Umm ‘Atíjji, ženě, která v Medíně obřezávala ženy: „Když obřezáváš, mnoho toho neodstraňuj, tak to bude vhodnější pro ženu a svému manželovi bude milejší.“ O tom, že takový předpis šarí’a skutečně obsahuje, referuje konsensus učenců Ibn Hazm.“

Zdrojem citací je český proislámský a věřícími provozovaný server e-islam.cz. Na konci té webové stránky o obřízce je pak napsáno: "A Alláh ví nejlépe." Takže prosím sluníčkáře, aby přestali popírat ženskou obřízku jako součást islámu, nebo Alláha fakt naserou.