Nechutné: Zapalte domovy důchodců, vyzývá stránka na Facebooku, ten ji odmítl zrušit

Nechutné: Zapalte domovy důchodců, vyzývá stránka na Facebooku, ten ji odmítl zrušit Zdroj: facebook.com

Nechutné: Zapalte domovy důchodců, vyzývá stránka na Facebooku, ten ji odmítl zrušit
Nechutné: Zapalte domovy důchodců, vyzývá stránka na Facebooku, ten ji odmítl zrušit
2
Fotogalerie

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nechutné. Zapalte domovy důchodců, vyzývá stránka na Facebooku, ten ji odmítl zrušit

Je načase, aby státy donutily provozovatele Facebooku k dodržování místních zákonů. Je totiž zcela nepřijatelné, aby někdo na jakékoliv sociální síti otevřeně vyzýval k teroristickým činům. Konkrétně v našem případě k zapalování českých domovů důchodců. Jenže FB tuto stránku odmítl zrušit.

Jak se oteplilo, přehřály se českým internetovým trollům trollcesory a na Facebooku se zase začaly objevovat nenávistné stránky. Vzhledem k tomu, že FB v době prezidentské kampaně smazal fotku mého zadku s nápisem Volím Myloše!, domníval jsem se, že tam prostě nechtějí mít nic nechutného. Omyl.

Dostal jsem upozornění, že parta slabomyslných českých trollů vytvářejících haterské stránky založila stránku „Zapálení domova důchodců“, kde vyzývá k násilným útokům na důchodce. Rukopis stránky je podobný výplodům party „Sdružení zlých, bezcitných a krutých lidí“ (nebo jak přesně si ti dementi říkali) a vyzývá k útokům na důchodce. K fyzickým útokům. Obrazově je stránka vybavena fotografií hořícího domova důchodců.

„Od teď se píše historie, toto je začátek nové éry! Přidejte se k nám a pojďte společně s námi zapálit náhodný domov důchodců! Pamatujte! Mrtvý důchode, dobrý důchodce!“, je psáno v prvním postu. Věděl jsem, že psát o tom nemá smysl - to bych těm pitomečkům jen dělal radost. Proto jsem použil facebookovskou funkci „nahlásit“ a stránku jsem prásknul. Po pár hodinách přišla odpověď:

„Nahlásili jste stránku Zapálení domovu důchodců za to, že obsahuje nenávistné slovní projevy nebo symboly. Stav: Tato stránka nebyla odebrána. Děkujeme, že jste si našli čas a nahlásili nám obsah, který podle vašeho mínění porušuje naše Zásady komunity. Taková hlášením tvoří důležitou součást naší snahy učinit z Facebooku bezpečné a příjemné prostředí. Zkontrolovali jsme stránku, kterou jste nahlásili jako obsahující nenávistný jazyk nebo symboly, a zjistili jsme, že neporušuje naše Zásady komunity.“ Nechutné: Zapalte domovy důchodců, vyzývá stránka na Facebooku, ten ji odmítl zrušitNechutné: Zapalte domovy důchodců, vyzývá stránka na Facebooku, ten ji odmítl zrušit|facebook.com

Chápu, že nějaký nešťastný Ind, co nerozumí ani slovo česky a řeší v Indii mou stížnost, nemusel pochopit, o co se jedná. Ale takový stav je nadále neúnosný. Stát by si měl na provozovatelích této sítě, nejspíše soudně, vynutit, aby podobně jednoznačné stránky byly mazány a aby stížnosti uživatelů z Čech řešil někdo, kdo zná české zákony. Tolerovat výzvy k vybíjení starých lidí prostě není možné nikde.