Na Ukrajině byl sestřelen boeing, zahynulo takřka 300 lidí

Na Ukrajině byl sestřelen boeing, zahynulo takřka 300 lidí Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Začala třetí světová válka, na několika místech ve světě najednou

Izrael zahájil pozemní invazi do Gazy. Tálibán se pokusil převzít kontrolu nad letištěm v Kábulu a boj s afghánskou armádou trval pět hodin. Kdosi nad Ukrajinou sestřelil dopravní letadlo s třemi sty lidmi na palubě. To vše se stalo v jediný den, ve čtvrtek. Je to předznamenání velkého globálního konfliktu?

Modernizuje se vše, tedy i válka. Klasická frontová linie se zákopy, dějiště nejtvrdších bojů, patří k sedmdesát, či dokonce sto let starému stylu války. Dnes se válčí jinak — lokálně, bodově, skrytě, konflikty připomínají spíše banditismus a terorismus. Zachvátily přitom už skoro půlku světa.

Včerejší den byl toho příkladem a vyvíjel se v různých stupních. První bych nazval „obnovením starého nebezpečí“. Útoky Hamásu přiměly Izrael ke vstupu do Gazy, protože nebylo únosné, aby si židovský stát nechal nadále zabíjet děti ať už při únosech, nebo při raketových útocích. Dochází k situaci, která zde již opakovaně byla, a další léta trvající vlna pokusů o mír na Blízkém východě je v háji, už se zase válčí.

Tálibán zaútočil na kábulské letiště (už půl roku před avizovaným odchodem spojeneckých vojsk ze země) a pokusil se nad ním převzít kontrolu sérií sebevražedných útoků a útokem ozbrojeného komanda. Což ukazuje, že celá léta války, již tam vedeme, jsou také v háji a akce nebyla nic platná. Jak naši vojáci vypadnou, převezmou moc opět kmenoví náčelníci a tálibové.

Zatím neznámí pachatelé sestřelili dopravní letadlo letící ve výšce 10 600 metrů, což umožňují jen pokročilé raketové systémy. Zbraně, kterými disponují ruská i ukrajinská armáda, ale podle všeho i proruští ukrajinští separatisté. Všichni se od útoku distancují a je vysoce pravděpodobné, že raketový systém nebyl pod kontrolou oficiální armády. Pokud však napíšeme, že stříleli „separatisté“, tak to příliš nehraje. Tyto zbraňové systémy umí efektivně ovládat jen dobře vycvičená profesionální osádka, hrstka buranů s kalašnikovem by tomu ani nedovedla zapnout elektriku.

Takže konflikt na Ukrajině je fragmentovaný, ne moc vysoké intenzity, částečně guerillový, ale jsou do něj zapojeny nejvyspělejší těžké zbraňové systémy s profesionálně vyškolenou obsluhou na úrovni znalostí inženýrů. Tím se ale konflikt stává evidentně celoregionální, což je jen krok od toho světového.

Takže otázky kolem sestřeleného letadla zní: Dovezli separatistům zbraně z Ruska, nebo jde o kořistní zbraň z výzbroje ukrajinské armády? A druhá: Sestřelili ten malajsijský letoun zběhlí ukrajinští profesionálové, vojáci nyní bojující na straně separatistů, nebo stejně profesionálně vycvičení neoznačení rusky hovořící vojáci, jež tam neposlal Putin?

Bez ohledu na odpověď: Ukrajinská válka je složena z řady vzájemně nesouvisejících konfliktů, jde spíše o formu více či méně organizovaného banditismu, jenž útočí z náboženských nebo ekonomických důvodů na západní civilizaci.

V Jižní Americe jsou to Ozbrojené revoluční síly Kolumbie (FARC) a drogové kartely, celý africký Sahel a Saharu terorizují islamisté, v Izraeli se opět válčí. Libye, Somálsko, Sýrie a Irák se vymkly státní kontrole. Na některých územích dokonce vznikl extremistický chalífát. Rusko úspěšně rozložilo sousední zemi.

Zásadní novinkou je, že podle výzbroje povstalců už dávno nejde o nějaké hochy z hor ve starých toyotách a s lehkým kalašnikovem. V Iráku i na Ukrajině disponují bandy fanatických ozbrojenců tanky, obrněnými transportéry, a jak víme od včerejška, i těmi nejvyspělejšími raketovými systémy s náročně zaškolenou obsluhou.

Další krok je evidentní. V blízké budoucnosti se (například v Pákistánu?) dostanou pod kontrolu neidentifikovatelných vraždících fanatiků jaderné pumy. Dál už si to umíte představit...