Evropský parlament

Evropský parlament Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Výsměch z Bruselu: EU má na tři měsíce čtyři dočasné eurokomisaře. Stojí to desítky milionů

Dámy a pánové z Bruselu neváhají utrácet miliony za zbytečné posty. Do Evropské komise byli totiž schváleni od 1. července čtyři noví komisaři na pouhé tři měsíce a daňové poplatníky to bude stát 30 milionů korun jen na odstupném, které po prázdninové službě dostanou.

Jednotlivé členské země postupně vybírají své kandidáty do nové Evropské komise, přesto Evropský parlament schválil čtyři nové dočasné komisaře na letní období. Čtyři dosluhující komisaři se totiž vzdali svých funkcí, když byli zvoleni v květnu do parlamentu. Už to sám je zvláštní postup, protože předtím byli ti samí lidé na pět let zvoleni do Evropské komise. Měli tedy svůj mandát dosloužit, když se zavázali pracovat pět let ve prospěch EU a ne kandidovat jinam, když se jim mandát krátil.

Kvůli jejich vypočítavosti zůstala po nich místa na pouhé tři měsíce prázdná. A prázdná klidně zůstat mohla, protože v srpnu jsou legislativní prázdniny, takže v létě nebudou mít stejně prakticky nic na práci.

Když dočasní komisaři za tři měsíce skončí, čeká je tučné odstupné. Po dobu tří let budu dostávat odchodné ve výši 40 procent platu, což vyjde na čtvrt milionu korun měsíčně. Po odchodu do důchodu budou navíc dostávat od Evropské unie doživotní důchod. Jen na odstupném tak každý z nich dostane přes 7 milionů korun.

Toto utrácení peněz ve prospěch „zasloužilých“ evropských politiků je výsměchem obyčejným lidem, protože právě kvůli převážně špatným rozhodnutím politiků ekonomika v mnoha zemích EU neroste. Možná by bylo pro celou ekonomiku Unie mnohem lepší, kdyby na ty tři měsíce do komise nikdo nenastoupil a ekonomiky by si odpočinuly od jejich dalších regulací.