Hlavní cenu - Křišťálový globus získal gruzínský režisér George Ovašvili (na snímku) za film Kukuřičný ostrov.

Hlavní cenu - Křišťálový globus získal gruzínský režisér George Ovašvili (na snímku) za film Kukuřičný ostrov. Zdroj: ČTK

Vary vyhráli Gruzínci, srdce diváků však patřilo Čechům

Po hubených letech sice zaznamenaly 49. filmové Vary mimořádný počet českých titulů, ani to však našincům nepomohlo k vítězství. Tuzemskou tvorbu ocenili “pouze” diváci, kteří v anketě hlasovali pro dokument o Martě Kubišové Magický hlas rebelky. Hlavní cenu MFF KV, Křišťálový glóbus, získal v Gruzii natočený Kukuřičný ostrov.

Do Velkého sálu hotelu Thermal si pro nejcennější sošku přišel režisér George Ovašvili, slavit s ním však mohla například i česká producentka Karla Stojáková. Lyrický příběh, kvůli němuž filmaři vybudovali ostrov uprostřed jezera v pustině, totiž vznikl v koprodukci s Německem, Francií, Kazachstánem a Českou republikou. Už odpoledne získal stejný snímek i cenu Ekumenické poroty.

Ceremoniál, jenž zahájily vodní hrátky dívek v plavkách ­ stejných, jež v úvodu festivalu pochválil i čestným glóbem oceněný Mel Gibson, ­ nabídla letos ze záznamu nejen Česká televize, ale i čtyři desítky kin. Současně s ním se v nich promítal i zakončovací snímek přehlídky, divácký hit festivalu v Cannes nazvaný Divoké historky.

Dokument Olgy Sommerové na poslední chvíli předběhl kralující Ostře sledované vlaky, jejihž zrestaurovaná verze měla premiéru právě ve Varech. Z lásky k Menzelovu opusu se přitom vyznal i druhý význačný host a laureát glóbu za přínos, režisér William Friedkin.

Nejlepším hercem určila porota Argentince Nahuela Péreze Biscayara z kanadsko­belgické koprodukce Jsem tvůj. Sošku ve tvaru ladné dívky převzal z rukou lynchovské divy Laury Dernové (více o herečcce zde). “Doufám, že neomdlím, před chvílí jsem přiletěl z Argentiny,” řekl zaskočený herec. Pro Argentinu získal druhý cenný bod během jednoho večera ­ kromě něj totiž zaujal i argentinský snímek Královna, jenž se od poroty dočkal zvláštního uznáni. “Dnes jsme vyhráli tuto cenu, zítra vyhraje mistrovství světa,” připomněl jeho zástupce finále fotbalového šampionátu. Dernová pak složila poklonu pořadatelům večera. “Úžasně se bavím!” hlásila.

Mezi ženami bodovala Elle Fanningová, která nadchla v jednom z mála svižněji natočených snímků, jazzovém dramatu Až na dno. Mladší sestra slavnější Dakoty Fanningové do západočeských lázní přijet nemohla, zastoupil ji proto režisér Jeff Preiss, který ve Varech bavil historkami o spolupráci s R.E.M. či Red Hot Chili Peppers.

Zvláštní cenu poroty a současně i sošku za nejlepší režii pak dostal maďarský filmař György Pálfi za Volný pád. Snímek, jenž sám Pálfi popisuje jako mnohovrstevnatou metaforu, vyzdvihoval především Paynův dvorní kameraman a člen poroty Phedon Papamichael. “Pálfi je jediný režisér ze soutěže, který ví, co vyžaduje filmový obraz,” prohlásil velký zastánce klasického filmového formátu.

Trofeje se na karlovarské přehlídce rozdávaly už v uplynulém týdnu. Laureátské duo Gibson-­Friedkin doplnila i jedna tuzemská legenda, scenárista a režisér Zdeněk Svěrák. Cena za přínos české kinematografii stvořitele Járy Cimrmana dojala, naměkko však byli i ti, kdo jeho dekorování v Městském divadle přihlíželi. “Až když sledujete video, které shrnuje vše, co pan Svěrák natočil, dojde vám, jak mimořádný je to tvůrce a za co všechno mu vděčíme,” uvedl výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.

Už tradičně se v rámci závěrečného večera připomínaly i nenahraditelné lidské ztráty, které utrpěl filmový svět za poslední rok. Vedle jmen, z nichž mnohá patřila dřívějším karlovarským hostům nebo laureátům, nechyběla ani zmínka o Petrovi Nýdrlem, renesančně nadaném filmaři, jenž zemřel v průběhu festivalu. V titulku, který jeho jméno doprovázelo, však nestálo obligátní “host” či “laureát”, ale “přítel festivalu" ­ detail z rodu těch, jež dělají karlovarský svátek nezaměnitelným.

Těsně předjubilejní ročník MFF KV nalákal do Varů přes dvanáct tisíc akreditovaných účastníků a prodalo se zase o pár tisíc vstupenek víc než loni (celkem 131 tisíc). Kulatý padesátý odstartuje 3. července 2015. “Jiří Macháček mi poradil odpověď na otázku, jaký ten vyhlížený ročník bude. Prý stejný jako každý jiný. Tedy dobrý,” předeslal jeho prezident Jiří Bartoška.