Petra Kvitová

Petra Kvitová Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Tenistce Kvitové zatleskejme podruhé – prchla do daňového ráje

Tenistka Petra Kvitová zvítězila na Wimbledonu a získala tak vysokou odměnu, v přepočtu 60 miliónů korun. Aby nemusela odevzdávat podstatnou část ze svých výher státu na daních, rozhodla se přemístit své trvalé bydliště do daňového ráje, do Monaka. Tleskejme jí podruhé - upozornila tím na absurdně vysoké zdanění v České republice.

Petra Kvitová má od loňského roku kvůli nižším daním trvalé bydliště v Monackém knížectví. Oznamuje to i na své oficiální stránce. Porovnáme-li zdanění v Česku a v Monaku, zjistíme, že daň z příjmu u nás pro vysoké příjmy činí 22 procent, zatímco v Monaku se žádná daň z příjmu neplatí. Zatímco u nás se platí daň z nemovitosti a daň z převodu nemovitosti, v Monaku žádné takové daně nemají.

Mnozí Petru Kvitovou za odchod do daňového ráje odsuzují. Jenže těžko se jí na druhé straně může někdo divit. Vysoké zdanění, které v Česku máme, vyhání spoustu lidí a zejména firmy. Známá a úspěšná tenistka je jen špičkou ledovce. Minulé vlády zvýšily lidem s vysokými příjmy daň příjmu z 15 na 22 procent. Zdaleka ale nejde jen o daň z příjmů. Sociální a zdravotní pojištění máme u nás také jedno z nejvyšších na světě. Také platíme vysokou daň z přidané hodnoty, která patří mezi nejvyšší v Evropě.

Když sečteme všechny tyto daně, zjistíme, že více než polovinu toho, co vyděláme, odevzdáváme státu. To je pro mnohé nepřijatelné. Když tolik peněz odevzdáme státu, není se co divit, že hospodářství moc neroste. Lidem nezbývá na investice, které by rozběhly ekonomiku.

Odchod bohatých lidí do daňových rájů ukazuje státu, že neustálé zvyšování daní je krok nesprávným směrem. Když odejdou ti bohatší, nebudou tu utrácet peníze a doplatíme na to všichni.

Politici by proto neměli Petře Kvitové nadávat. Spíš by se jí měli omluvit, stejně jako nám všem, za vysoké daně. Měli by začít konečně snižovat přebujelé státní výdaje a tím i daně. Pak tu možná budou zůstávat i hvězdy jako Kvitová a podnikatelé, firmy i běžní lidé se přestanou daním všemožně vyhýbat.