Jana Nagyová - Nečasová

Jana Nagyová - Nečasová Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Člověk je ze soudu v kauze Nagyová jelen: Rozvědka byla zneužita, ale nikdo se zneužití nedopustil. Aha…

Média, politici i veřejnost často říkají, že nakonec se vždy různé kauzy „rozlousknou“ až u soudu. A podle toho máme zaujmout i my ostatní stanovisko. Pokud bychom to dělali stejně i v takzvané kauze Nagyová, po jejímž vypuknutí loni padla vláda Petra Nečase, tak z toho musí být člověk skutečně jelen.

Soudkyně Helena Králová z Obvodního soudu pro Prahu 1 v podobě trestního příkazu sdělila tento verdikt: Jana Nečasová (dříve Nagyová) dostala roční podmínku za trestní čin zneužití pravomoci úřední osoby, protože nechala vojenskou rozvědkou sledovat některé osoby.

Soudkyně také rozhodla, že vůči někdejšímu šéfovi odboru Vojenského zpravodajství Janu Pohůnkovi, který měl toto zneužití rozvědky provádět, se zastavuje stíhání.

Co to znamená? Ví to někdo?

Soudkyně také konstatovala, že věc v případě bývalých šéfů rozvědky, Ondreje Páleníka a Milana Kovandy, kteří byli nadřízení Pohůnka, postupuje ke kárnému řízení na ministerstvo obrany. Jenže Páleník není už od října 2012 vojákem a toto ministerstvo mu nemůže žádný kárný trest uložit.

Člověk z toho musí byt jelen, aby porozuměl podobným absurditám.

Stejně jako není možné pochopit, že zástupce Ivo Ištvan a policista Robert Šlachta loni slibovali obrovskou kauzu, která odhalí propojení politiky, byznysu a kmotrů, ale ani v tomto směru se zatím nic neděje.

Nebo je snad tím jelenem někdo úplně jiný, než občan?