Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Babiš kouzelníkem? Deficit bude tento a příští rok 200 miliard, ale dluh nestoupne

Ministr financí Andrej Babiš před dvěma týdny na tiskové konferenci oznámil, že vláda plánuje v letech 2014 a 2015 deficit dohromady 200 miliard korun, a přesto se nezvýší státní dluh. Jak je to možné? Ministerstvo financí na dotazy Reflexu.cz skutečně odpovídalo, ale odmítá podat konečné vysvětlení.

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš uvedl: „Ministerstvo financí je schopno v příštích letech 2014 a 2015 zajistit, že výše dluhu bude na konci roku 2014 a 2015 stejná, i když deficit za oba roky bude 200 miliard korun.“ Ministerstvo financí dále na náš dotaz upřesnilo, že státní dluh zůstane na úrovni 1700 miliard korun.

Jak je to ale možné? Každý student ekonomie přeci ví, že deficit lze financovat jen třemi způsoby: Zadlužením, použitím úspor nebo prodejem majetku.

Ministerstvo uvedlo, že chce schodek „refinancovat“ v rámci systému „souhrnných účtů státní pokladny“. Jinými slovy na různých státních účtech jsou z minulosti neutracené peníze, které lze použít na financování letošních výdajů a nebude nutné vydávat dluhopisy. Na účtech státu ale rozhodně neleží 200 miliard. Z dokumentů ministerstva financí vyplývá, že ke konci loňského roku byla peněžní rezerva jen přibližně 50 miliard.

Ministerstvo uvedlo, že chce dále využít „další peněžní prostředky MF prostřednictvím refinančního mechanismu státní pokladny“. Jsou to takzvané „cizí zdroje“, přičemž prý nepůjde ale o „prostředky státních fondů, příspěvkových organizací nebo územních samosprávných celků“. To je dobře, že vláda nehodlá sebrat peníze samosprávám!

Zůstává tedy pořád záhadou, jaké peníze hodlá ministerstvo financí na financování rozpočtového schodku použít.

Ministerstvo je nadále tajemné jako hrad v Karpatech. „Další podrobnosti prozatím nebudeme komentovat, budou zveřejněny ve Strategii financování na rok 2015,“ byla poslední věta tiskového oddělení ministerstva financí, když jsme se dál zajímali o tak zásadní věc, protože nám nevysvětlili, co jsou ony záhadné „cizí zdroje“, které chtějí použít na pokrytí rozpočtového deficitu.

Uvidíme tedy, kde ministerstvo financí a Andrej Babiš peníze vyčarují.