Zdroj: Profimedia

JAN JANDOUREK: Agenti nebyli, Stb nebyla, komunisti nebyli. Všechno bylo prima

Český ministr financí Andrej Babiš je ve svazcích někdejší tajné policie StB v komunistickém Československu neoprávněně evidován coby její agent. Rozhodl o tom bratislavský okresní soud. Vyhověl tak miliardáři slovenského původu Babišovi, který chtěl žalobou očistit své jméno.

Ústav paměti národa (ÚPN), který v procesu čelil Babišově žalobě, oznámil, že se vůči verdiktu, že Babiš byl jako agent evidován neoprávněně, odvolá. Je to stále se opakující historie. Předně se stále řeší otázka agentů. Ti, kdo je řídili a byli strůjci zla, stojí pořád nepochopitelně stranou. Estébáci jsou k soudu voláni jako svědci, místo aby před ním stáli jako obžalovaní. Teď už je to čtvrt století, takže sotva můžeme počítat s tím, že by došlo k nějaké velké vlně spravedlnosti. Nikdo si nic nepamatuje, dokumenty jsou skartované a ještě jsou drzí. Žádná strana, žádní estébáci, jen agenti, co o ničem nevěděli. Zemský ráj to na pohled, škoda, že jsme o tom za ostnatým drátem a mezi omlácenými omítkami a agitačními středisky nevěděli.

To skartování je samo o sobě pikantní. Proč Státní bezpečnost tak rychle všechno na podzim roku 1989 likvidovala, když přece všechno bylo v pořádku? Tady socialismus, zákonnost, demokracie, pokrok a blahobyt a tajná policie urychleně likviduje své dokumenty. Proč, kdy všechno bylo OK? Ale ony možná nebyly všechny spisy skartované a spálené. Mít jako estébák doma pod postelí dobrý svazek příslušné významné osobnosti, to může být zlatý důl.

S papíry rychle pryč

Tím nikdo neříká, jak to bylo s Andrejem Babišem. Pohyboval se v prestižní oblasti zahraničního obchodu, kde byl pochopitelně zájem státu o spolupráci se zaangažovanými osobami velký. Že nějak spolupracoval, je z dochovaných materiálů jasné. Víc než jiní. Možná i méně než jiní. Jak to máme vědět. Já byl taky pionýr a nástěnkář.

Mnoho dokumentů zmizelo. Proč asi? No proto, aby je nikdo nečetl, to napadne i malé dítě, nešlo o recyklaci papíru a sběr druhotných surovin. Soudruzi by tak měli vysvětlit, jestli kryjí sebe, nebo pana Babiše, popřípadě všechny. Nevysvětlí samozřejmě nic, protože proč by se s námi, obyčejnými čičmundy, párali. Pánové měli vždycky navrch. Vědomosti a možná i svazky mají oni. Přece se nepřiznají ke zločinné činnosti.

Otázka ani nezní tak, jestli je pan ministr Babiš zloduch. Má své zájmy a prosazuje je. Jako každý. Dělá to prostředky, které má k dispozici a metodami, které umí. Jako každý. Má ve své minulosti tajné komnaty. Jako každý. Krom sebestředných spisovatelů, kteří na sebe řeknou všechno a ještě si něco vymyslí, aby to bylo pikantnější. Nejsou ovšem v politice, nerozhodují o zákonech a miliardách. Ale pořád tu zůstává to mystérium, proč nikoho nezajímají důstojníci Stb. Zločinci z povolání. Dnes aby se člověk už skoro bál to říci. Je nová doba a soudruzi pookřáli. I spolupracovníci soudruhů.