Solární elektrárna

Solární elektrárna Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Alternativní zdroje by se vyplatily, kdyby se využívaly kapitalisticky

Přestože stát zcela odstřihl solární elektrárny a bioplynové stanice od dotací a od tohoto roku nemají žádnou veřejnou podporu, staví se v zemi stovky nových zelených elektráren tohoto typu. Lidem se investice vyplatí.

Solární energie nemusí být pohromou. Jen by se do toho nemuseli míchat politici, kteří promění ve zkázu skoro všechno, na co sáhnou.

Tématem se zabýval server iDnes. Jak uvádí, solární a bioplynové technologie v posledních letech tak zlevnily, že se investorům začínají vyplácet i bez dotace. „V případě slunečních parků jde ale výhradně o malé instalace na střechách obytných domů, zemědělských či průmyslových objektů. Bioplynky zase budují podle Chvojky pouze farmáři, kteří v nich využívají odpad ze svých živočišných provozů.“ Paradoxní je, že investoři do zelených elektráren nejen že nečerpají žádnou dotaci, ale stejně jako všichni ostatní spotřebitelé elektřiny platí v ceně elektřiny, odebírané z rozvodné sítě, příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů, která se zavedla v předchozích letech.

Celá kauza alternativních zdrojů ukazuje, jak politické projekty dokážou zmařit to, co by mohlo fungovat. Jednou z hlouposti, nebo i zlé vůle, zničí podporu solární energie, jako u nás, jindy zase zběsile odstavují fungující jaderné elektrárny, jako se to stalo v Německu.

Svět přitom mohl vypadat úplně jinak. Ekologicky čisté a ve skutečnosti bezpečné jaderné elektrárny mohly fungovat vedle solárních panelů na střechách domů a továren. Slunce mohlo lidem bez problémů s akumulací energie lidem topit a hřát vodu a jednou dobíjet elektromobily a jádro mohlo zajišťovat stabilitu, když zrovna nic nefouká a nesvítí. Je to tržní záležitost, jako ostatně všechno. Lidé budou dělat to, co se vyplatí. Dotace nejsou potřeba, spíš znamenají, že se platí něco, co si lidé ve skutečnosti nechtějí platit sami. To neznamená, že stát nemůže podpořit něco, co se právě rozvíjí a časem bude žít samo ze svého. Každý rozjezd něco stojí, než se projekt postaví na vlastní nohy, proto se poskytují půjčky.

Pokroku technologií se nelze ubránit. Panely a bioplyn a větrníky nakonec budou, jen se zatím politikům podařilo alternativní zdroje energie zkompromitovat. Že je za tím zřejmě i díl korupce, se zdá stále pravděpodobnější. O to větší je to zločin.

Možná se jednou obejdeme bez drátů ČEZu, jako jsme se nakonec obešli bez drátů slavného Telecomu. To bude zděšení a povyk a lobování, jak to zatrhnout. A taky se obejdeme bez pravoslavného a islámského plynu a ropy. Co budou ty zaostalé státy dělat potom, je otázka. Třeba budou chtít válčit, ale jak, až nebudou mít ty peníze. Na takový svět se těším a doufám, že technologie bude postupovat rychle.