Převzetí Opencard: Policie musí jásat

Převzetí Opencard: Policie musí jásat Zdroj: Profimedia.cz

PETR VRABEC: Převzetí Opencard: Policie musí jásat

Těm Pražanům, které „olomócké“ cyklista vyděsil podporou takových nápadů, jako je vyasfaltování Staromáku kvůli kolařům, svitla naděje. Že půjde od válu. A tuhle naději paradoxně přiživil sám primátor Tomáš Hudeček. Kvůli Opencard. Konstrukce je vcelku jednoduchá. Ale po pořádku.

Na jednání rady dorazili vloni v březnu na magistrát policisté a osobně předali deseti radním obvinění z trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku. Důvodem bylo prodloužení smluv se společností Haguess na provoz systému obsluhujícího Opencard pro roky 2012–14, zakázka ve výši 74 miliónů korun.

Tehdejší koalice a její rada totiž tvrdily, že nikdo jiný nemůže tento systém spravovat. Proto magistrát vyhlásil takzvané jednací řízení bez uveřejnění a oslovil pouze tohoto dodavatele. A to přesně policie obviněným vyčítá. Že magistrát měl vyhlásit standardní veřejnou soutěž. Nebo — převzít systém a provozovat jej sám.

A v tom je kámen úrazu. Současný primátor se kvůli výše zmíněnému tendru a kvůli riziku, že by se zhruba tři čtvrtě miliónu Pražanů mohlo na konci června ocitnout na vodě se svými předplacenými kartami, pustil do boje. A Praha systém Opencard proto rychle převzala a obsluhuje jej sama. Ano, společnost EMS, která je nástupcem společnosti Haguess, tvrdí, že se bude soudit. Ale známe to. Právní bitva na roky.

Nicméně varianta, že by se Praha o systém Opencard postarala sama, tady evidentně byla i před dvěma lety! Dokonce zřejmě lepší, protože předplatitelů bylo v řádech desítek, možná stovek tisíc méně a systém ještě nebyl tak robustní. Takže policie musí nyní jásat, protože pádné důkazy jí opatřil samotný primátor.