Putin

Putin Zdroj: EPA

ANDREA HOLOPOVÁ: Sankce proti Rusku mohou být neúčinné – země opouští v mezinárodních transakcích dolar

Americký dolar může ztratit své dominantní postavení měny pro mezinárodní transakce. Například ruské firmy při obchodu se zahraničím vyrovnávaly své účty v dolarech. Nyní přecházejí na čínský jüan a další asijské měny. Sankce západu proti Rusku tak ztratí na síle.

Stále více ruských společností uvažuje o tom, že svůj obchod se zahraničím bude účtovat v singapurských dolarech, hongkongských dolarech nebo právě v čínském jüanu, který v poslední dekádě získává na vlivu. Americký dolar by tak ztratil své výsadní postavení.

Ruské firmy tím reagují na hrozbu ekonomických sankcí ze strany Evropské unie a Spojených států po anexi Krymu Putinovou vládou.

Šéf ruské divize Deutche Bank pro britský deník Financial Times k nastalé situaci uvedl: „Během několika posledních týdnů jsme zaznamenali výrazný zájem ze strany velkých místních společností o vedení účtů v čínských jüanech a dalších asijských měnách.“

Ruská centrální banka zase vyvíjí platební systém, který by konkuroval americkým společnostem Visa a MasterCard. Ruské firmy tím eliminují možný dopad hospodářských sankcí. Když jim bude trvale či na dlouhou dobu omezen přístup na západní finanční trhy, snadno získají úvěry na trzích asijských.

Síla dolaru a eura v mezinárodních transakcích klesá nejenom v důsledku možných sankcí, ale i dlouhodobě kvůli tomu, jak se těžiště světového obchodu přesunulo více do oblasti Pacifiku. Zatímco evropské ekonomiky léta spíše stagnují, asijské ekonomiky se nadále rozvíjejí.

Někdo by mohl říci, že Evropa neroste, protože už je dost bohatá a asijské země se rozvíjejí, když dohání ekonomickou úroveň Západu. To ovšem platilo v minulosti. Například Hongkong či Singapur v hrubém domácím produktu na hlavu už předčily země EU. Oba tyto státy se současně drží na špičce „indexu ekonomické svobody“. Zkrátka, zatímco Evropa je sužovaná vysokými daněmi a regulacemi pod jednotným trhem, Asie těží díky svobodnější ekonomice.

Odklon Ruska od dolaru a eura je proto logický a dokládá relativní slábnutí evropské a americké ekonomiky i bez sankcí. To ale nemění nic na tom, že jinak je dolar stále jednou z nejstabilnějších měn. Podle ekonoma Lukáše Kovandy ze serveru Roklen24.cz, je nahrazení dolaru čínským jüanem pro mezinárodní transakce zatím hudbou budoucnosti: „Až bude čínská ekonomika, při svém počtu obyvatel, produkovat čtyřikrát více než ta americká, můžeme se začít bavit o tom, že jüan může být rovnocenný dolaru.“ Rusům už ale pro jejich účely posloužil.