Václav Havel

Václav Havel Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Najde se ještě nějaká estébácká nula, co si kopne do Havla?

Příznakem nového pojetí života České republiky je vyřizování účtů s lidmi, co se nějak podíleli na změnách po roce 1989. Protože symbolem změn je Václav Havel, došlo pochopitelně nejdřív na něj.

Skvadra všelijakých nul, komunistů, estébáků, milicionářů, lampasáků, pohraničníků a dalších normalizačních elit, včetně dnešních stalinistických komsomolců se teď může vyřádit. Nejrafinovanější varianta je ta, že se někdo tváří, že je pravičák a pak napíše něco ve stylu soudruha Kojzara z Rudého práva - Haló novin. Běžný trik, na to už neskočí ani malé dítě, zatrpklého bolševika a ruského agenta už dnes pozná každý, kdo není navedený, nebo nepozbyl zdravého rozumu.

Václav Havel měl dost chyb, jako každý živý člověk. Nic z toho ale není tajné. Měl hodně žen, kouřil, měl prominentní postavení. Mít hodně žen a kouřit ale není stejný problém jako mít jednu ženu a zavést totalitní režim a zradit přátele, jako třeba Hitler a Gottwald. Havel zastával dříve názory, které zní dnes podivně, všelijaké socialismy a představa o zrušení NATO.

K rozumnému opojení ovšem patří schopnost vystřízlivět a to Havel měl. Samozřejmě že lidi dráždilo, že kázal o skromnosti a ošklivých hypermarketech a panelácích a jezdil mercedesem a měl „domeček“ v Portugalsku.

Že dokázal v politice intrikovat – stejně jako Masaryk, že. Jeho pověstný výrok o „humanitárním bombardováním“ je věc vytržená z kontextu, řekl to jinak, což různým promiloševičovským a proruským myslitelům nevadí. To bombardování bylo správné, asi tak, jak může být nějaké bombardování správné, když jde o to, zabránit diktátorským vraždám. Jinak není o co o co stát. Havlovské pojetí lidských práv bylo správné. Havel za něj v životě trpěl a nemá to nic společného s tím, jestli dostával honoráře za své hry ze zahraničí. Proč by je nedostával, když je napsal a proč ne ze zahraničí, když tady byly zakázané.

Bolševici zase vylézají z Vltavy jako Čapkovi mloci. Dělají tsss, tsss a jsou děsně drzí. Tak naštěstí už s nimi máme své zkušenosti. Havel nebyl světec, ale zločinní rudí trpaslíci nás o tom nebudou poučovat. Ať zůstanou na zahrádkách poblíž kompostu jako historická kuriozita.