Sobotka, Babiš

Sobotka, Babiš Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Babišův problém je, že byl komunista, o agentství jde v druhé řadě

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka dostal v přestupkovém řízení od radnice Prahy 1 pokutu deset tisíc korun za to, že navrhl šéfa hnutí ANO Andreje Babiše do vlády na post ministra financí bez lustračního osvědčení.

S Babišem je ten problém, že bez něj to nejde a sním taky ne. Danajský dar našeho vládnutí. „S rozhodnutím nesouhlasím a podám proti němu odvolání. To, že je vůbec přestupkové řízení vedeno, je daň za politickou stabilitu. Jiným způsobem se o volbách většinová a hlavně životaschopná vláda sestavit nedala. To při svém následném ústavním rozhodnutí akceptovali jak prezident republiky, tak Poslanecká sněmovna,“ řekl pro iDNES.cz předseda vlády Sobotka.

Babiš už prohlásil, že pokutu i náklady, pokud se premiér neodvolá, zaplatí sám. Deset tisíc korun by mohl miliardář Babiš zatím zvládnout, když tak něco nezbytného prodá.

Babiše do vlády bez lustračního osvědčení jmenoval prezident Miloš Zeman. Místo osvědčení požadoval, aby prvním čtením ve Sněmovně prošla novela služebního zákona. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL tomu vyhověla. Politici se před tím dohadovali, zda je lustrační osvědčení nutné, nebo jde jen o zvyk, který ale předchozí prezidenti dodržovali. „Lustrační zákon se vztahuje na funkce v orgánech státní správy České republiky. Služební zákon ve svém paragrafu 2, odstavci jedna výslovně stanoví, že se nevztahuje na členy vlády. Tedy v případě člena vlády je vyloučeno použití lustračního zákona,“ uvedl v tiskové zprávě Úřad vlády.

Občan si stěžoval

Radnice dostala podnět od jakéhosi obyvatele Prahy, což je někdo z milionu lidí, co v metropoli žijí. Na úřad poslal dotyčný v polovině března dvě žádosti o prošetření. První se týkala prezidenta Miloše Zemana za to, že jmenoval Babiše bez lustračního osvědčení. Druhá pak byla podána proti Sobotkovi. Zdroj agentury ČTK řekl, že Sobotka dostal pokutu 10 tisíc korun, odvolat se může do poloviny června. „Podnět občana kvůli údajnému přestupku je daň za vznik vlády. Pan Babiš si o lustrační osvědčení nepožádal, a žádné tedy neměl. Pokud bych ho na ministra nenavrhl, novou vládu bychom neměli a zmítali bychom se po volbách v politické nestabilitě,“ řekl již dříve Sobotka.

Jako u nás vždycky, míchá se tu dohromady několik věcí. Jedna je, zda byl porušen lustrační zákon. Další, jestli má ještě lustrační zákon smysl. Také jestli lidé, jako Babiš, před listopadem 1989 byli ve straně a vedení i v tzv. Cibulkových seznamech jako spolupracovníci Státní bezpečnosti, mají být ve vládě. Babiš tvrdí, že s StB nikdy nespolupracoval, v současnosti se kvůli tomu na Slovensku soudí s Ústavem paměti národa.

Pokud jde o právní záležitosti, to jsou slova, to ať si vyřeší přestupkové komise všeho druhu. Základní otázka zní, proč tato země dopadla tímto způsobem, že lidé jako Babiš sedí ve vládě, kupují největší noviny a jsou miliardáři a celkem za vodou, dokud si je smrtka neodnese. Proč je někdo jako Babiš nejdůvěryhodnější politik? Ta odpověď není těžká, protože sami občané nejsou moc důvěryhodní. Ti sice za důvěryhodnost nejsou placeni, ale stejně.

Stále se míjíme podstaty věci. Nemorální předně bylo, že někdo v době, kdy bylo už dávno jasné, že KSČ u nás provozuje zločinný režim, do této pseudostrany vstupoval. Jinou věcí je, že se stále mluví o agentech Stb a úplně stranou zůstávají lidé, co tajnou policii řídili. Řešit Babiše, ať už u nás nebo na Slovensku, zatímco generál Lorenc si hopká na svobodě, působí jako úmyslné matení lidí. Možná také je.