Bohuslav Sobotka při návštěvě v Rakousku

Bohuslav Sobotka při návštěvě v Rakousku Zdroj: EPA

VILIAM BUCHERT: Sobotka ohrožuje národní zájmy, kdyby byl generálem, tak prohrajeme válku za jeden den

Česká vláda skutečně maká! Někdy by u toho ale měla i myslet. Například spor o platby v nemocnicích je sice věc důležitá, ale je to pouze vnitřní problém. Pokud ovšem některé nesmysly míří na naše spojence, tak to ohrožuje české národní zájmy. Po Martinu Stropnickém, který přirovnal vojáky NATO k ruským okupantům z roku 1968, se ho snažil včera trumfnout premiér Bohuslav Sobotka.

Premiér při návštěvě Rakouska řekl: „Česká republika tedy nebude patřit a nepatří mezi země, které by volaly po posílení vojenské přítomnosti jednotek NATO v Evropě. Já myslím, že taková přítomnost má logiku jen v návaznosti na bezpečnostní situaci,“ podotkl s tím, že ta česká to nevyžaduje. Jenže právě logika Sobotkovu vyjádření chybí.

Předseda české vlády reagoval na prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy, že Spojené státy posílí svou vojenskou přítomnost v Evropě. Amerika tak reagovala na napjatou situaci na Ukrajině, na ruskou okupaci Krymu i celkovou politiku Vladimira Putina. Ta logicky trápí především pobaltské státy a Polsko. Což jsou naši spojenci v NATO, pokud to premiér neví. Když tyto země mají zájem o posílení americké vojenské přítomnosti, tak Sobotka měl přinejmenším mlčet, pokud už nechtěl podobné volání podpořit.

Jenže on udělal přesný opak, řekl to nejhorší, co mohl.

Evropa přitom není schopna zajistit svoji bezpečnost, její armády jsou slabé a málo funkční. Skutečně zasáhnout mohou při větším konfliktu pouze Británie a Francie, ale ani ony to nedokážou bez logistické podpory Američanů. Česká armáda nemá sílu vůbec na nic, neochránila by ani jediný okres na dobu týdne a to dokonce ani při klasické konvenční válce. To jsou propočty pocházející od vojenských analytiků.

Pokud chce Bohuslav Sobotka skutečně zajistit v případě problémů bezpečnost země, tak musí spoléhat na vojenskou a odstrašovací sílu USA. Bez americké armády NATO v podstatě neexistuje. Pokud si to ČSSD a Česko nepřejí, měly by to jasně říct. A navrhnout jiné řešení. Jenže to neexistuje.

Premiér skutečně svými slovy přestřelil a ohrožuje tím národní zájmy státu. Místo, aby Česko plnilo své závazky k Severoatlantické alianci, což jednoznačně nečiní, předhánějí se politici v nesmyslech. Útoky na NATO, sbližování s Čínou a Kubou. Co nás čeká v nejbližší době? Návštěva severokorejského diktátora Kim Čong-una?