Španělsko

Španělsko Zdroj: Reuters

JAN JANDOUREK: S rušením království by se Španělé neměli ukvapovat, dopadnou jako my

V centru Madridu se sešlo kolem 30 000 lidí všech věkových skupin, kteří skandovali hesla jako „Zítra bude Španělsko republikou. Davy lidí se objevily také například v centru Barcelony, Valencie nebo Palmy de Mallorca.

V průběhu pondělí vznikly na internetu dvě petice požadující ve Španělsku referendum o další existenci monarchie. Do večera je podpořilo na 100 000 lidí. K lidovému hlasování vyzvala i koalice Sjednocené levice, v níž jsou mimo jiné i španělští komunisté.

Král v pondělí oznámil národu abdikaci prostřednictvím televizního a rozhlasového vystoupení. Vzdát trůnu se chce ve prospěch svého syna, šestačtyřicetiletého korunního prince Felipeho. Španělská vláda má dnes na zvláštním zasedání projednat návrh zákona, který umožní králi abdikovat v synův prospěch.

I u nás se někdy mluví o tom, jestli by monarchie nebyla lepší. Jsou to takové pražské kavárenské řeči, neb jak známo, z rybí polévky se zpětně těžko dělají ryby. Monarchie už tu skoro sto let není. Výhoda krále, když už ho někde mají, je samozřejmě jasná Národ nemusí projít trapnou procedurou volby hlavy státu, ať přímo, nebo nepřímo. Ta procedura je ale trapná, protože politická úroveň národa je mizivá.

Nejpopulárnější politici v této zemi byli Gross, Buzková, Dlouhý, John, Babiš a další. Klasická ukázka toho, že většina se většinou mýlí. Za rok jim dojde, že se vlastně spletli. Co si myslet o politické inteligenci lidí, co volili chlapce a blondýnky z Věcí veřejných? Jednoduché. Nulová inteligence. Pardon, ale každá úcta má své meze, když je někdo truhlík, nebudu tvrdit, že je vatikánská zahrada. Rok jsme o tom v Reflexu psali, co jsou Bártovi lidé zač. Petr Holec, JXD, další, nic platné. Plakát vítězí.

Král by měl jednu výhodu, prostě by byl a nemusel by na nic brát ohled. Jenže pravomoci by měl takové, co by mu náš parlament plný lidí na úrovni Jíry z Maršova přisoudil, takže by mu nezbylo nic jiného, než se věnovat oceánografii jako císař Hirohito a ekologickým domům, jako věčný princ Charles. A kolem něj by se vyrojili Šlouf a Hájek a Kellner a Bakala a Roman a sto dalších čičmundů. Jen tak dál. To by byl dvůr za všechny prachy. Nejlepší by bylo, nechat věci, jak jsou a jen je zlepšit. Španělé ať mají krále a my ať používáme zdravý rozum. Pak to bude trochu fungovat. Juan Carlos proslul mimo jiné i světlými momenty. Zabránil pokusu o převrat. Když si Hugo Chavez na konferenci pouštěl hubu na špacír, řekl mu před kamerami, ať sklapne. Tak na to by byl král dobrý, nutno uznat. Ale kde takového vzít? Leda že nám ho půjčili, když teď bude volný, na chvíli.