Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: Nguyen Phuong Thao

I za nízkou účast u eurovoleb může Klaus. Kdo také jiný, že?

Podle Luďka Niedermayera, nového europoslance za TOP 09, můžou za nízkou volební účast také Václav Klaus a euroskeptici. Představovali prý EU jako zlou instituci. Niedermayer to uvedl v nedělení Partii na TV Prima.

Vypadá to tedy, že nový poslanec úplně přehlíží, že občané vidí krachující eurozónu, vidí nedemokratické prvky EU, která chrlí jednu směrnici za druhou. Vážně i za tohle může Klaus? Lidé mají právo nejít k volbám. Někteří nepřišli z lenosti, ti nechodí ale téměř nikdy. Další z protestu, protože jednoduše nesouhlasí s Evropskou unií jako takovou a nechtějí jí dodávat legitimitu. Jiní nedorazili z důvodu nezájmu o politiku jako takovou. Byli i takoví, kteří byli zklamáni z nabídky politických stran a hnutí.

Když pan Niedermayer tvrdí, že euroskeptici vidí zlý Brusel, mluví jen o nacionalistické části euroskeptického proudu. I ten je v Evropě patrný. Vypadá to ale, že záměrně opomíjí druhou, liberální část těchto politických proudů, která rozhodně nevidí ani národní vládu, zejména ne tu českou, jako dobro. Naopak vlády kritizuje za jejich rozpínavost a utrácení.

Podíváme-li na Řecko, Portugalsko či Španělsko, jen ideově zaslepený člověk nemůže vidět, že euro zanechává za sebou hospodářskou katastrofu. Každý den přicházejí informace o obrovské nezaměstnanosti a zadlužení v těchto státech. „Eurohujeři“ to neregistrují?

Lidé také vidí, že se na nás valí všelijaká rozhodnutí z Bruselu bez ohledu na to, kdo v europarlamentu sedí. Proto mnoho lidí prostě nenašlo důvod jít volit. Na to nepotřebují Klause!