bartoš

bartoš Zdroj: Profimedia

PIRÁTI: Sdílet se dá všechno a chvilku i úspěšně, ale může za tím být politická prázdnota

Americká megastar Johnny Depp byl měl z Ivana Bartoše, předsedy České pirátské strany, radost. Politické pirátství sice není takový kšeft jako několik dílů filmových Pirátů z Karibiku, ale výsledek strany ve volbách do Evropského parlamentu je velmi dobrý – 4,78 procenta téměř zahřejí, i když to nestačilo k zisku mandátu.

Piráti mají ale jiné problémy. Zatím jsou pořád na vzestupu, protože vyčichlé tradiční strany i nové podnikatelsko-politické subjekty, jim to umožňují. Zejména mladí lidé slyší na některé radikální nápady, jak změnit roztěkanou společnost, vlastně jak ji ještě více roztěkat. Svým způsobem je to „in“. Za tím vším ale může číhat prázdnota.

Stačí si vzpomenout na někdejší příliv zájmu a hodně hlasů pro politické pirátství v Německu či Švédsku. Jenže to vydrželo pouze chvilku, protože nenásledoval rozvoj a rozšíření programu, zůstávalo pouze u výkřiků. Nestačí to.

I do Evropského parlamentu se to na kandidátce České pirátské strany jen hemžilo lidmi v mladém a středním věku. Mohl by to být příslib. Jenže dělání politiky není sledování filmů zdarma, ani posvěcení kradení děl různých autorů. Je to často nevděčná práce založená na úřednickém výkonu. A do toho se ani našim pirátům nechce. K výsledku gratulujeme, ale existují oprávněné obavy, jak to brzy dopadne.