tomio okamura

tomio okamura Zdroj: Profimedia

ÚSVIT: Okamura postupně selhává, je nedůvěryhodný, výběr Samkové byl jasný omyl

Výběr a pak nedávné vyškrtnutí advokátky Kláry Samkové z kandidátky hnutí Úsvit přímé demokracie zlomilo Tomiu Okamurovi ve volbách do Evropského parlamentu vaz. Navíc se v plné nahotě ukázalo, že se pořád jedná o stranu jediného muže. Jenže právě tím se stává Úsvit více a více nedůvěryhodným.

Jen 3,12 procenta jsou pro hnutí propadákem, zejména po úspěšném říjnovém vstupu do Poslanecké sněmovny. Přitom se dá očekávat, že při podzimních komunálních a senátních volbách může být pro Úsvit situace ještě horší.

V regionech a obcích nemá Okamura žádné zázemí a dokonce ho ani nechce mít. Navíc v Praze, kde budou také volby, a kde je k mání největší množství hlasů, je jeho podpora velmi malá (na rozdíl od jiných krajů to bylo ve sněmovních volbách pouze 3,19 procenta, teď dokonce jen 1,57 procenta). Vysoce problematické je také nakládání s finančními prostředky, protože i o tom rozhoduje pouze Okamura a jeho malá partička. Podezření, že část peněz jde přímo do kapsy vůdce, proto zesiluje.

Po výsledku v eurovolbách bude navíc Okamura jen velmi složitě hledat kvalitní lidi na své další kandidátky. Práce strany ve sněmovně se pak začne časem vytrácet z povědomí veřejnosti. Stane se to, že některé už dnes nepříliš chytré výroky Úsvitu budou ještě ostřejší, což nakonec ale povede k jeho oprávněné izolaci.