babiš telička

babiš telička Zdroj: Profimedia

ANO: Andrej Babiš vyhrál první volby, nabubřelý Telička ale snížil úspěch hnutí

Všechny průzkumy předpovídaly výhru ANO 2011 ve volbách do Evropského parlamentu. Počítali s tím dopředu i prezident Miloš Zeman (ten už posvětil, že si má hnutí právo vybrat eurokomisaře) a guru Andrej Babiš. Stalo se a Agrofert může být spokojený. I když to bylo jen těsné.

Jak tedy zafungoval stroj, který voličům vozil po republice čerstvé koblihy? Lídr ANO Pavel Telička zvolil taktiku (proč mu to Babiš dovolil, není jasné), která u Čechů není příliš oblíbená. Proto „jen“ 16,13 procent, což je méně, než při volbách sněmovních. Telička sršel přezíravostí (nerozumíte EU, já ano) a nabubřelostí (nejste nic, já něco znamenám). Že je to otravné a nepříjemné, se ví dávno. Odpuzuje to voliče ze středních vrstev. Takže Telička svým vystupováním hnutí pomohl daleko méně, než se čekalo.

Sestavil si také sám kandidátku, u které dodnes nevíme, zda zastupuje zájmy ANO, nebo byznysové nutkání někoho jiného. A nemusí to být v tomto případě dokonce ani Andrej Babiš.

Úsměvné na hnutí ANO pak bylo, jak Babiš a jeho žena porušili u volebního aktu zákon, když byli společně za plentou, což se nesmí. Ne, výsledek voleb to neovlivnilo a byla to jen taková menší patálie. Ale bohorovnost, s kterou to podnikatel, vicepremiér, ministr, vůdce hnutí a producent vodňanských kuřat přešel, o něčem do budoucna svědčí.