Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: ČTK

TOP 09: Dobrý výsledek, ale dokdy bude do všeho vlastně kandidovat kníže Karel?

Nejvýraznější postavou koalice TOP 09, Starostové a Nezávislí byl ve volbách do Evropského parlamentu Karel Schwarzenberg. Sice nekandidoval, ale bylo to tak. Stejně jako ve volbách sněmovních, senátních, prezidentských… Dokdy si ale topka s knížetem Karlem vystačí? A co bude po něm?

Druhé místo těsně za hnutím ANO a 15,95 procent hlasů zajistily této středopravé koalici další čtyři věci: Příchod dalších voličů z oslabené ODS. Přijatelný umírněný lídr, ekonom Luděk Niedermayer. To, že zejména T0P 09 je sice k Evropské unii daleko vstřícnější než ODS, ale současně není takzvaně eurohujerská. A také bývalý vysoký představitel občanských demokratů, Jiří Pospíšil, který přispěl k dílčímu, ale vysokému vítězství topky v Plzeňském kraji.

To odpovídá náladám ve velké části české společnosti. Stále více lidí je sice kritických k některým krokům Bruselu, ale nechtějí z EU vystoupit, nebo ji zničit. Na tento elektorát koalice zamířila a uspěla. Jenže to ještě pořád neznamená, že TOP 09 má navždy klid.

V některých regionech, a opět to ukázaly výsledky eurovoleb, je topka pořád hodně slabá. Vehementně jí naopak pomáhá Praha a částečně střední Čechy. Ani to ale v budoucnosti, v dobách bez Karla Schwarzenberga, stačit nemusí. Má už Miroslav Kalousek vybraného nástupce? Nebo to zkusí sám?