evrospká debata

evrospká debata Zdroj: reprofoto ČT24

VILIAM BUCHERT: Česká televize zabila superdebatu lídrů do europarlamentu, změnila ji v superzbytečnost

Zatímco čeští hokejisté nabídli ve čtvrtek odpoledne na mistrovství světa v zápase s USA pořádné drama, ten samý den večer Česká televize zabila diskusi lídrů politických stran pro volby do Evropského parlamentu. Z avizované superdebaty se stala naprostá superzbytečnost.

Česká televize se pohybuje zcela v zajetí vzývané politické korektnosti a rádoby objektivnosti, která tentokráte vedla k nepochopitelnému kroku – pozvat až 12 představitelů různých stran. Že při podobně vysokém počtu nelze normálně diskutovat a vysvětlit své argumenty, bylo jasné už před debatou. Výsledkem proto nebylo oslovení voličů neotřelými názory a nastínění nějakých zásadních vizí týkajících se dalšího fungování Evropské unie, ale pouhé nekonečné opakování hesel známých z kampaně. Nezaznělo vůbec nic, co bychom už neslyšeli. Údajná diskuse kandidátů na Twitteru pak jen dokumentovala bezradnou dramaturgii.

Pavel Telička, lídr kandidátky ANO, to pochopil už v průběhu přímého přenosu a označil debatu za pouhou show, při které nebylo nic možné rozebrat alespoň trochu v kontextu. Jan Keller, zdatný levičácký rétor zastupující ČSSD, si také v podstatě neškrtl, nastavený formát to neumožnil. Přitom pohledy na další život EU je i u nás velmi rozdílný, což dokumentují také postoje Pavla Svobody (KDU-ČSL), Kateřiny Konečné (KSČM), Petra Macha (Svobodní), Jana Zahradila (ODS) či Luďka Niedermayera (TOP 09). Bez ohledu na jejich názory, by se všech sedm jmenovaných lídrů v Evropském parlamentu neztratilo, ale možnost vysvětlit to podrobněji voličům v „superdebatě“ nedostali. Vše končilo u televizních výkřiků.

A proč byli k diskusi pozváni Radek John (Věci veřejné) a Petr Hannig (Strana zdravého rozumu) chápou zřejmě jenom v České televizi. Jen tam zbytečně zabírali místo a čas.

Televizní diskuse se kdysi objevily v Americe a od té doby zásadním způsobem mohou ovlivnit některé volby po celém světě. Ovšem jen pokud se jedná o debatu, na které by se zúčastnilo daleko méně lidí. Takto Česká televize pouze prohloubila pochybnosti občanů, zda jít vůbec volit.