Policie zadržela ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou.

Policie zadržela ředitelku premiérova kabinetu Janu Nagyovou. Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Sabotáž proti socialistickému zřízení

Sabotáž proti socialistickému zřízení byla zásadním zločinem po celou dobu vlády komunistů v naší zemi. Nyní, když se v MF Dnes dočítáme z dokumentů žalobců o sabotáži paní Nagyové a dalších předních reprezentantů českého politického a veřejného života, přichází čas zavzpomínat a zkonstatovat dějinný pokrok!

Když na titulu Rudého Práva vyšlo, že nějaký člověk spáchal sabotáž, měl to spočítané. Pokud se zadařilo, tak mohl dostat věšák. To jest - že ho za tu sabotáž pověsili. Podívejme se, co na to říkal socialistický zákoník z roku 1961:

§ 91 Vlastizrada: Československý občan, který ve spojení s cizí mocí nebo s cizím činitelem spáchá trestný čin sabotáže, bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až patnáct let nebo trestem smrti.

§ 97 Sabotáž: Kdo v úmyslu poškodit socialistické společenské a státní zřízení nebo obranyschopnost republiky zneužije svého zaměstnání, povolání, postavení nebo své funkce nebo se dopustí jiného jednání k tomu, aby mařil nebo ztěžoval plnění důležitého úkolu státního orgánu, ozbrojených sil nebo ozbrojeného sboru, hospodářské nebo společenské organizace nebo jiné instituce, nebo způsobil v činnosti takového orgánu anebo takové organizace nebo instituce poruchu nebo jinou závažnou škodu, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až deset let. Odnětím svobody na osm až dvanáct let bude pachatel potrestán, spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 jako člen organizované skupiny.

Odnětím svobody na deset až patnáct let nebo trestem smrti bude pachatel potrestán, způsobí-li činem škodu velkého rozsahu nebo jiný zvlášť závažný následek. Osoba odsouzená za trestný čin sabotáže může být podmíněně propuštěna až po výkonu dvou třetin uloženého trestu odnětí svobody. Dnes je ovšem jiná doba.

Dnes už paní Nagyové a lidem z causy za sabotáž podle nového a demokratického zákoníku hrozí jenom doživotí. Jinak je ale celé tvrzení žalobců, že aktéři "mařili nebo ztěžovali plnění důležitého úkolu orgánu veřejné moci" velmi podobné jako v padesátých letech tvrzení o sabotujících kulacích.