Shehadeh kdesi v cizine recni

Shehadeh kdesi v cizine recni Zdroj: Facebook

Na nemuslimy nebrat žádný ohled!

Kauza zásahu české policie v pražských mešitách již odeznívá. Přestože šetření samotného zásahu neprokázalo žádné porušení zákona a postup policie byl legitimní a v pořádku, nepřestávají čeští muslimové s kritikou, ke které se přidali i někteří novináři a religionisté.

Sám ministr vnitra Chovanec dvojznačně potvrdil, že zásah byl sice v pořádku, ale policii doporučil, aby příště brala při zásahu ohledy na islámské náboženství. Již jaksi mimo pozornost medií a komentátorů stojí informace, že v mešitě byly zbraně - byť legálně držené. Policie tak postupovala plně v souladu s předpisy a neriskovala, že by některý z muslimů, kteří přišli do mešity na páteční modlitbu ozbrojeni střelnými zbraněmi, dostal zkrat a zbraně použil.

Asi nejzajímavější je postoj českých muslimů. V médiích se snaží vystupovat tolerantně a smířlivě, mezi sebou však otevřeně horují pro netoleranci proti většinové české společnosti a šíří lživé informace. Příkladem je záznam projevu duchovního pražské mešity Samera Shehadeha, který byl zveřejněn a šířen na muslimských stránkách.

Shehadeh v několikaminutovém projevu nejen obviňuje policii, že úmyslně vnikla do mešit, aby vyznavače islámu urážela a šikanovala, ale v závěru také pražské muslimy vyzývá, aby nebrali na nemuslimy žádný ohled. Dost odlišný postoj od onoho oficiálně prezentovaného před českou veřejností.

 

Z mého pohledu je znepokojující, že žádný z představitelů muslimské obce výzvy k odstranění sekulární společnosti a nastolení islámského práva neodsoudil. Je tedy pak možné považovat obavu české veřejnosti z muslimské společnosti za xenofobii či islamofobii, když muslimové sami dokazují, že jsou hrozbou pro budoucnost tolerantní a demokratické české společnosti?

Autor je publicista