Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Hnutí ANO přitvrzuje: Chtělo „zabít“ Kalouska a Babiš by dal Sobotkovi lopatou

Těžko říct, zda je Babišovo hnutí ANO před volbami tak rozjeté, nebo už vědomě překračuje hranice normálního chování. Některé výroky a postupy skupiny kolem ministra financí jsou ale pro českou demokracii nebezpečné. Přitom právě kritika podobných nešvarů vynesla ANO do Poslanecké sněmovny.

Například na Facebooku hnutí ANO se objevila výzva k zabití místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. V diskusích na sociálních sítích se podobná slova některých úchylů opakují a nejsou ničím výjimečným. Tak v diskusi na facebookovem profilu hnutí jeden z uživatelů navrhl nový film s názvem „Je třeba zabít Kalouska“. Jenže jeden ze správců Facebooku za ANO to doplnil tím, že „to je úžasný film“. Ve čtvrtek se pak představitelé strany Andreje Babiše Kalouskovi ve sněmovně omluvili. Bylo by ale zajímavé vědět, zda se něco podobného děje s vědomím některého z vysokých představitelů ANO, nebo byl jen správce jejich FB tak neobyčejně aktivní. Obojí je alarmující.

Deník Právo pak v pátek popsal další ostré výroky samotného vůdce Babiše. Premiér Bohuslav Sobotka kritizoval někdejší práci Pavla Teličku pro miliardáře Bakalu, za kterou firma eurolídra hnutí ANO inkasovala kolem 60 milionů korun. „Telička se neztratí a dokáže se včas přisát na nějakého miliardáře,“ dodal k tomu Sobotka ve čtvrtečním Právu. Babiš to pro stejný deník komentoval včera takto: „Já mu dám lopatou, pokud nepřestane.“

Až Babiš někdy vyhraje parlamentní volby, tak se podle všeho skutečně máme čeho obávat.