LukášKohout

LukášKohout Zdroj: David Neff / MAFRA / Profimedia

Největší podivuhodnosti letošních kandidátek: Lukáš Kohout, povoláním podvodník

Jméno Lukáše Kohouta vyvolává při pohledu na hlasovací lístky voleb do Evopského parlamentu spíše úsměv než pohoršení. Jak uvedly v roce 2006 Britské listy, tento od přírody lhář se projížděl před policisty autem s modrým majákem a tvrdil jim, že veze ministra.

To ovšem zdaleka není všechno. ČTK v roce 2003 hojně informovala, jak se tento vanrnsdorfský aktivista vyznamenal především svým falešným jednáním jménem předsedy Valného shromáždění Organizace spojených národů Jana Kavana. Zorganizoval let na Srí Lanku (přičemž tou dobou měl již za sebou mnoho dalších cest, například na Maledivy nebo do Thajska), který se kvůli nepovoleným přeletem Indie neuskutečnil. V neposlední řadě pak zůstává záhadou, jak se Kohoutovi povedlo obejít Bezpečnostní informační službu, která dopustila, že se pohyboval v okruhu čelných politiků včetnějiž zmiňovaného Kavana.

Já už budu hodný

Za své „herecké výkony“, si vysloužil dvouletou podmínku. I přes to si však troufnul na kandidaturu za Aktiv nezávislých občanů. Kohout má však znovu problém, přestože se několikrát nechal slyšet v duchu „já už budu hodný“.

Kuchař-číšník-plagiátor

Nyní se však provinění vyučeného kuchaře-číšníka nesou v jiném a mnohem méně kuriózním duchu než dřív. Zneužil totiž kapelu Čechomor pro svou kampaň, aniž by ta o tom měla sebemenší tušení. Taktéž používal texty některých autorů, podle deníku 5plus2 například bloggera Jana Koliáše, a vydával je za své. Předseda Aktivu se pro týž deník vyjádřil, že je velmi pravděpodobné jeho vyškrtnutí z kandidátky strany Aktiv. Jak to ale chtějí provést, když jsou již hlasovací lístky vytištěné a poslané, není jasné.

Místo basy kandidatura

Svůj údiv nad kandidaturou této pozoruhodné postavičky letošních eurovoleb vyjádřil i samotný Jan Kavan, a to ve chvíli, kdy si Kohout na svůj profil na sociální síti Facebook umístil fotografii s hlavičkou Aktivu nezávislých občanů. „Velmi smutná realita, místo aby šel do basy za podvody, tak kandiduje do EP! I to má vlastně svůj vtip!“ píše Kavan na Kohoutově profilu a dodává, že se udivuje nad tím, že si „jej slušní lidé jako Míša Marksová-Tominová či Vladimír Špidla přidali do přátel“. Divíme se taktéž.