Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Klaus konečně našel kamarády. Komunisty.

Od doby odchodu z prezidentského křesla je Václav Klaus vidět méně a méně. Nyní však učinil zásadní krok – našel si nové kamarády, se kterými si určitě bude rozumět.

Pro Rusko je devátý květen jedním z nejvýznamnějších svátků v roce. Sovětský svaz ten den porazil nacistické Německo – na Západě Němci kapitulovali už osmého, boje se Sovětským svazem skončily devátého, a vzhledem ke strašným ztrátám za II. Světové války je pochopitelné, že je tento den pro Rusy významný.

V letošním roce se však na banket, který na ambasádě na oslavu vítězství nad Hitlerem pořádají, z našich předních politiků nikdo nepřijde podívat. Letos se totiž Putin začal chovat stejně jako Hitler – neobsadil sice Sudety, ale Krym, leč princip zůstal stejný. Proto se naši vrcholní politici rozhodli recepci na velvyslanectví nenavštívit. Na protest proti ruskému postupu na Krymu.

Takže z naší top reprezentace tam nebude nikdo, ale z parlamentních stran pozvání přijali komunisté. A s nimi – jak oznámilo Právo – přijde pogratulovat Rusům i prezident Václav Klaus. Myslím, že je skvělé, jak vyložil karty a své nynější politické preference přiznal. Je to poctivé, otevřené a přímé – bohužel však také poněkud na zvracení. Návštěva na ambasádě v průběhu ukrajinské krize nemůže být Rusy chápána jinak než jako podpora jejich politice – včetně té na Ukrajině. Což je myslím taková hezká tečka za politickou kariérou zakladatele české pravice.