Miminko

Miminko Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Vláda podvedla mladé rodiny, nižší DPH na dětské pleny nebude

Praktickou ukázku čirého populismu předvedla koaliční vláda. V rámci slibů na snižování DPH u některých produktů, hovořila opakovaně v posledních měsících i o tom, že sníží daň na dětské plenky. Věděla přitom, že dohody Evropské unie to neumožňují. Teď Sobotkův kabinet přiznal, že nic takového nebude. Typický podvod na voliče.

Nejhlasitěji slibovali změnu DPH na pleny premiér Bohuslav Sobotka (předseda ČSSD) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (předseda KDU-ČSL). Oba tvrdili, že výjimka na plenky se s EU vyjedná samostatně a později. Jenže vláda poslala do Bruselu před několika dny dokument, který popisoval, co bude přesně dělat i v rámci daní, a dětské pleny tam už chyběly. Včera pak ministr financí Andrej Babiš (ten je vzhledem k napjatému rozpočtu k snižování či zvyšování daní přece jenom opatrnější, než jeho kolegové) potvrdil, že snížená DPH na pleny nebude.

V souvislosti s úpravou této daně koaliční politici také chlácholí veřejnost, že se sníží ceny léků, protože právě ony do skupiny se snižující se DPH budou patřit. Jenže farmaceutičtí odborníci o tom vážně pochybují. Trh podle nich bude reagovat jinak. Na určitou, poměrně krátkou dobu, se ceny některých léků zřejmě sníží, aby se pak cenová hladina opět postupně dorovnala.

Vláda se tak dopustí hned dalších dvou chyb najednou: Zaznamená určitý výpadek ve výběru daní a nenaplní své sliby, které dala voličům. Vlastně žádné překvapení…