Radek John, Kateřina Klasnová

Radek John, Kateřina Klasnová Zdroj: Jan Zatorsky / MF DNES / Profimedia.cz

Johnova eurokampaň: boural by domy a zakázal geneticky upravené potraviny

Radek John, na kterého už jsme skoro zapomněli, se opět vynořil jako kandidát pro eurovolby. Jde do toho skutečně důkladně. Rozumí všemu a rozdá dárky.

John zvolil několik strategií. V jedné z nich vystupuje ve stylu populárních fotografií Kim Čong-il (popř. Kim –Čong-un) se dívá na… Radek John tedy dorazil do Mostu, kde se díval na zdevastované paneláky. Píše o tom Mostecký deník. Zpráva začíná vzpomínkou: „Jako ministr vnitra byl v Janově před dvěma lety. Teď ho navštívil znovu a rozhlížel se očima řadového občana, který může srovnávat.“ Řadový občan John „byl zklamán, když si prohlédl vybydlené domy.“ A promluvil: „Je to tu mnohem horší. Celá patra paneláků jsou zazděná a některé byty vyhořelé. Relativně slušné sídliště se změnilo v totální ghetto,“ konstatoval.

Dopadlo to tak podle něj proto, že tehdejší vláda nepřijala Věcmi veřejnými propagované Šluknovské desatero k řešení sociálních problémů na severu Čech. Své k tomu dodal poslanec Kádner, podle kterého je nejhorší variantou zazdění domů. „Jediná šance na relativní nápravu je donutit majitele ke srovnání domů se zemí, tím se obnoví původní ráz města a klesne vysoká kriminalita.“ John k tomu dodal ještě myšlenku ze své kampaně o potřebě změny zákona o sebeobraně, kterou vláda minulý týden zamítla. „To je další podpásovka na lidi, protože ti slušní občané se doma ani nemohou bez obav bránit. Když majznete zloděje po hlavě pánvičkou moc silně, hrozí vám navíc postih u soudu,“ řekl.

Tolik z myšlenek Kima, pardon, Radka, který se najednou objevil mezi lidem a třese se na to, aby mohlo z Bruselu řešit problémy zazděných a nezbouraných paneláků a možnosti praštit útočníka po hlavě pánvičkou.

Dám vám kartičku

Všechno má ale svou ekonomickou základnu. Zde John přechází od slov k činům. Bude-li zvolen europoslancem, koupí asistenční kartu v hodnotě 1800 Kč prvním 100 tisícům zájemců, kteří se u něj zaregistrují. Prý na to dá svůj europoslanecký plat a využije množstevní slevu. jak spočítal Ondřej Neff na Neviditelném psu „ To je sto osmdesát milionů, velmi pravděpodobně chytrý kandidát získá množstevní slevu, těžko odhadnout, ale na padesát mega by to mohlo klesnout (zcela laický odhad).“

A pak ta čísla ohledně platu: „Europoslanec bere jako základ 220 tisíc měsíčně a dalších osm tisíc za den (tedy, za libovolný časový úsek účasti) jednání. Dejme tomu, je to 250 tisíc měsíčně, ročně tři milióny. Funkční období je pětileté, jsme na patnácti miliónech. Radek John by musel být poslancem tři, lépe čtyři volební období, aby se dostal na náklady výše uvedené.“

Takže John nás vodí za nos. Tím se nechce říci, že ty karty nerozdá a že pak nebudou platit, ale že to s tím placením bude asi jinak. Ono je to u nás v politice s placením vůbec dost často jinak.

John propaguje kartu firmy ACA. Na její webové stránce po vás chtějí osobní údaje, jméno, bydliště, e-mail, telefonní číslo, SPZ auta, dále souhlas se zpracováním osobních údajů a souhlas s „podmínkami Radka Johna“. „Podmínky se zpracováním osobních údajů tu ale uvedeny nejsou, ani podmínky Radka Johna – leda po registraci,“ dodává Ondřej Neff. Firma dostane data i v případě, že John zvolen nebude. John se v interview s Barborou Tachecí tvářil, že o tom vlastně neví, že se to jistě nějak dojedná, třeba že se ta data zničí. Věř kdo můžeš. Ale proč ne, vždyť John je čestným předsedou Věcí veřejných, známého hnízda ctnosti a pravdomluvnosti.

Takže všechno je celkem prima, osobní údaje od sto tisíc lidí, které sami dodají, kdo by to nebral?

Odborník na genetiku

Radek John se přes třicet let zabývá různými šikovnými týpky, šikovnějšími, než jsem já, nebo než jste většinou vy. (Proto taky nejsme ministry vnitra a předsedy stran a nedisponujeme sto tisícem asistenčních karet.) To by v tom byl ďábel sám, aby se člověk aspoň podvědomě něco nepřiučil.

Johnův odborný rozsah je přímo stalinský. V jednom článku bojuje proti geneticky upraveným potravinám a srovnává je s DDT, které prý poškodilo zdraví mnoha lidí. Že plošný zákaz DDT zahubil kvůli infekčním nemocem více lidí, než by zemřelo na jeho údajné účinky, to přechází. Prostě jen potřebuje nacionalistickou argumentaci, že si na nás Evropa testuje, jak to s účinky geneticky upravených potravin na Čechy dopadne. Jak jsou ti lidé v Unii podlí! Ještě že máme Johna.

Někteří lidé působí jako svůj vlastní stín. Někteří jako stín svého stínu. My v mediích máme Radka Johna rádi, jako máme rádi každého, kdo nám usnadňuje práci. Nejlepší je, když stačí jen citovat a skvělé texty vznikají samy. Doufáme v tomto duchu v další plodnou spolupráci s panem čestným předsedou a jen si nejsme jisti, jestli ho chceme doma, nebo v Bruselu.

Snad by bylo nejlepší, kdyby se vrátil k literatuře faktu. Pokud své dráze ještě ví, co jsou to fakta.