Jan Pavel II.

Jan Pavel II. Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Jan Pavel II. světcem. Svatořečení zasloužené, ale trochu rychlé

Přišel den vytouženého svatořečení Jana Pavla II., občanským jménem Karol Wojtyla, který byl v letech 1978 - 2005 hlavou katolické církve. Proces jeho svatořečení probíhal velmi rychle, obvykle to trvá desetiletí až staletí

Podle agentur polští poutníci s červenobílými vlaječkami byli mezi prvními, kteří se před rozbřeskem na náměstí svatého Petra protlačili. Většina z nich strávila noc pod širým nebem na matracích v okolních ulicích. Jiní nešli spát vůbec a zúčastnili se celonočních modliteb v asi desítce kostelů v centru Říma.

Kanonizaci zahájí papež František v 10:00 a obřad budou díky přímému televiznímu přenosu odhadem sledovat na dvě miliardy obyvatel planety. Na svatořečení dorazily na čtyři desítky prezidentů a premiérů z celého světa.

Oficiální delegaci České republiky povede předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček; za českou vládu se slavnosti zúčastní ministr kultury Daniel Herman a ministryně spravedlnosti Helena Válková. Podle Rádia Vatikán bude ve Vatikánu přítomen také kardinál Dominik Duka, emeritní pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, královéhradecký biskup Jan Vokál a desítky kněží.

Tak rychlá kanonizace je neobvyklá. Většinou to trvá déle, tentokrát ani ne desetiletí. Už během papežova pohřbu dali Poláci najevo, že chtějí „svatého hned“, „santo subito“ a vyšlo se jim vstříc.

Pro Poláky a další věřící to má určitě význam. Je to vlastně pokračování linie, kterou Jan Pavel zahájil, provedl nejvíc svatořečení v dějinách, uvedl k poctě oltáře, jak se říká, stovky lidí. Byl to pro něj pastorační prostředek, chtěl, aby co nejvíc komunit mělo své světce. Byl za to i kritizován, protože co dříve bylo mimořádnou událostí, bylo najednou docela běžné. To je ovšem otázka volby.

Jiný problém ale je, zda mělo svatořečení Karola Wojtyly proběhnout tak rychle. O jeho osobu nejde, tam není žádná pochybnost o jeho osobní integritě. Nic na něj nenašla ani polská komunistická policie, tak si musela vymýšlet neexistující milenky a podobné fantasmagorie, kterým se každý vysmál. Jde spíše o to, že svatořečením se z živého (byť zesnulého) člověka stává sádrová socha, na kterou se už nesmí sahat. Papežovo působení mělo být nejdříve posuzováno aspoň s odstupem jedné generace a svatořečení mohlo přijít potom. Netrpělivost není vždycky ctnost. Hlavně to nebylo nutné, Jan Pavel už svůj kult za života i po smrti měl. Osobnost se pozná podle toho, že se o ní ví i bez hodností a také bez svatořečení.

To už je teď ale jedno, Polákům přejme jejich radost, je to národ, který si hodně vytrpěl a v jeho řadách i Karol Wojtyla. Pro církev je teď důležité se dívat do budoucnosti, protože ta bude ještě tvrdá a bude potřebovat nové světce, oficiální i neoficiální. Nebo aspoň lidi dobré vůle.

Svatořečení jsou dva papežové najednou. Tím druhým je Jan XXIII., původem Ital, vlastním jménem Angelo Giuseppe Roncalli. Vypracoval se z velmi chudých poměrů, až se stal kardinálem a patriarchou benátským a pak papežem. Oba zesnulí papežové jsou považováni za nejoblíbenější a nejvlivnější hlavy katolické církve v novodobých dějinách. Jan Pavel II. stál v čele církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005 a přispěl k pádu komunistických režimů ve východní a střední Evropě. Jan XXIII., který byl papežem v letech 1958 až 1963, svolal historický druhý vatikánský koncil, jehož úkolem bylo reagovat na potřeby moderní doby.