Zeman

Zeman Zdroj: ČTK

Smělá ruská myšlenka: Zemanovi Nobelovu cenu míru

Ruský akademik Sergej Komkov navrhl českého prezidenta Miloše Zemana jako kandidáta na Nobelovu cenu za mír. Zeman si podle Komkova toto ocenění zaslouží za vyvážený přístup k ukrajinské krizi, napsala ruská informační agentura Regnum.

Komkov, který je mimo jiné předsedou Ruského fondu pro vzdělávání, podle agentury norskému výboru pro udělování Nobelových cen Zemana navrhl na udělení ceny v roce 2015. Prohlásil, že tato nominace je spojena s "rozumnou a vyváženou politikou" českého prezidenta ve vztahu k událostem na Ukrajině.

"Zpočátku stejně jako mnozí jiní evropští politici vyzýval k aktivnímu postupu evropských zemí na území Ukrajiny. Až do vyslání sil NATO.

Poté, co se pečlivě zabýval situací, které tam vznikla, ale výrazně změnil svůj postoj k těmto událostem," cituje agentura akademikovo odůvodnění.

Komkovovi se především líbí, že Miloš Zeman podle něj podpořil pozici Ruska v otázce Krymu, když "prohlásil, že jedině Ruská federace je s to zajistit skutečná občanská práva obyvatelstva Krymského poloostrova". Oceňuje také, že český prezident prý řekl, že Krym byl vždy nedílnou součástí Ruska a Ukrajině ho nesmyslně daroval Nikita Chruščov.

Agentura Regnum připomněla, že Komkov patřil k iniciátorům navržení ruského prezidenta Vladimira Putina na letošní Nobelovu cenu za mír.

Skvělý nápad

Ruská idea je vynikající. Bylo by ovšem nejlepší, kdyby ji Zeman dostal spelečně s Putinem a nejlépe ještě ve trojici s Václavem Klausem, protože ten ve své víře v Rusko nikdy nezakolísal, zatímco Zeman přece jen tápal. Mluví pro něj ovšem to, že hned nezavrhl sesazeného prezidenta Janukovyče, dokonce nám bývalý vůdce málem přijel i do Prahy.

Je tu ještě řada osobností, které by mohly dostat nobelovku. Tak třeba Miloš Jakeš ještě v 80. letech cosi mírového navrhl, těžko už dnes říci, co to bylo. Tehdejší Televizní noviny hrdě hlásily, že se tomu na Západě říká "Jakešův plán". Škoda, že se nobelovka nedává in memoriam, mohl ji dostat třeba Chruščov, že ty rakety z Kuby nakonec stáhnul, nebo bývalý ministr zahraničí Andrej Gromyko, že nenechal rozpoutat atomovou válku.

Jen by se měl Zeman nejdřív dovolit sobotky a Zaorálka, jestli tu cenu smí převzít, protože ji má taky dalajláma, tak aby si to Čína nevyložila nějak špatně. Ale třeba by to Putin Pekingu nějak přátelsky vysvětlil.