Bonzák

Bonzák Zdroj: Marek Douša

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Státní majetkový bonzák

Návrh na majetková přiznání a dodanění těch, kteří neprokážou legální původ svého majetku, je ve své podstatě protispolečenský a jeho dopady na celou zem budou výrazně horší, než bude zisk ze zabavení nakradeného majetku několika nejvykřičenějším zlodějům.

Jsme v Česku, kde protektorátní úřady v českém tisku žádaly jménem německé tajné státní policie české občany, aby méně posílali na Gestapo svá udání, a více k tomu využívali běžnou protektorátní policii. V zemi, kde udávání patří - stejně jako korupce - k národnímu bohatství a rodinnému stříbru.

Teď vláda přichází s návrhem, aby občané začali prokazovat - pokud mají majetek neodpovídající přiznaným a zdaněným příjmům - legálnost jeho nabytí. Neprokáže, stát mu to sebere. Jen se mládenci ve vládě nedokážou zatím dohodnout, jestli by lidem brali majetek formou zvláštní daně, nebo soudně.

K čemu to povede? Jednak si vláda kdykoliv bude moci posvítit na kohokoliv nepříjemného a s tím, že je bohatší, než odpovídá jeho příjmům, a onen nebožák bude muset desítky hodin obcházet účetní a shánět doklady, jak ke svému majetku přišel. Za druhé - bude se muset zavést nějaké majetkové přiznání, které vezme občanům poslední zbytky soukromí a státu jasně vyčlení seznamy bohatých. Limit bohatství bude samozřejmě co nejnižší.

To přiznání se bude hromadně obcházet, a zde se uplatní zdravá česká povaha. Okamžitě se vytvoří neformální institut státního majetkového bonzáka a lidé se začnou vzájemně udávat, že mají větší majetky, než přiznali. Atmosféra v zemi se změní v podobnou paranoiu, jaká panovala za bolševika, a svobody, kterou režim okrajuje víc a víc, ještě o kus ubude.