Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: MICHAL SVÁČEK / MF DNES / Profimedia

Nová vláda se do odstraňování údajných Kalouskových zločinů s ožebračením lidu moc nechystá

Skončila Nečasova vláda, která bývala obviňována z ožebračení národa. Mimo jiné kvůli zvyšování daní a nepřehlednosti, kterou vnesla do důchodového systému. Pak přišla Zemanova (pardon, Rusnokova) vláda takzvaných odborníků, o které škoda mluvit. Teď tedy nastoupily nové svěží síly.

Zatím se ale nezdá, že by se všechno mělo vrátit do starých časů před Kalouskovým řáděním. Tehdy socialisté působivě mluvili o tom, jak špatně dopadne prostý člověk, když se bude škrtat a zvýší DPH. Kroky samotné nechme teď stranou. Máme novou garnituru a bylo by možné všechno napravit, daně snížit, trochu se zadlužit a nastartovat kola růstu.

Zatím se nezdá, že by vláda něco takového připravovala. Krom toho, že se před Velikonocemi koalice dohodla na snížení DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu z 15 na deset procent. Změna by měla začít platit od začátku příštího roku. O snížení DPH na dětské pleny bude muset vláda ještě jednat s Evropskou komisí.

Tak byl to zločin?

Pokud jde o knihy, nakladatelé a knihkupci to vítají. Jenže předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů Martin Vopěnka už pro ECHO24 upozornil, že odvětví by se stabilizovalo až při poklesu na pět procent a i tak by se to projevilo až za půl roku. Jen změna cenovek u statisíců titulů by byla práce na rok. Pouze nové tituly by mohly být levnější.

A pokud jde o pleny, představa, že Evropská komise couvne tam, kde už necouvla dříve, je dost nerealistická.

Celkem tedy zůstává všechno při starém. Laik se ptá, v čem to je. Buď tedy Nečas s Kalouskem nespáchali daňový zločin ožebračení národa a ty řeči kolem byly jen palbou v permanentní opoziční volební kampani, nebo spáchali a měl by se ten zločin důkladně napravit. Pravda bude nejspíš prostší, ukázalo se, jako vždycky, že zdroje nejsou a když už tu špinavou práci zdražování odvedl někdo jiný, nechá se to potichu při starém. Jen se občas vypustí reklamní balónek naznačující boj za lid.