Miminko

Miminko Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Přihodit lidem peníze na druhé dítě je milé. Nic to ale nevyřeší

Porodné by od příštího roku mohlo být nejen na první, ale také na druhé dítě. Má to smysl? Jako dárek ano, ale celkovou podporu rodiny to nijak nevyřeší.

Přidat na druhé dítě je návrh ministerstva práce. Počítá s tím v chystané novele o státní sociální podpoře. Vláda se v koaliční dohodě zavázala, že prosadí porodné i na druhé dítě. Na druhého potomka by se mohlo vyplácet 10 000 korun, na prvního by zůstala částka 13 000 korun. Na tyto dávky by mělo mít nárok také víc rodin. Nyní na ně dosáhnou ty s příjmem pod 2,4násobek životního minima, nově by to měl být 2,7násobek.

Sliby se jistě mají plnit. Určitě se objeví námitky, že to bude drahé. Z hlediska biliónového rozpočtu ale těch 330 milionů korun navíc není nic, je to méně, než se ročně vydá na Národní divadlo. Internet si určitě zažije svou protiromskou vlnu debat o nepřizpůsobivých, co zneužívají dávky.

Taková námitka je sama o sobě nesmyslná, protože sociální dávky jako porodné se zneužívat nedají. Děti buď někdo má, nebo je nemá. Fixlovat se dá nejspíš kolem zaměstnání a podpory, ale to je jednak jiná věc, jednak je to věc úřadů, co si to mají prověřit.

Argument, že někdo příliš rodí, je hodný nějakého nacistického ideologa.

Má to smysl?

Jiné téma je, jestli to má smysl, takhle přihodit jednorázově peníze. Jednorázová dávka je v podstatě almužna. Nic podstatného neřeší. Podpora rodiny deseti tisíci po narození může vyřešit nějaký akutní problém, kdy skutečně v časové a ekonomické tísni může stačit na těch několik drahých a přitom nutných potřeb, na které lidé nemusí samozřejmě mít. Pokud jde ale o skutečnou podporu, musela by vypadat jinak. Akutní je nedostatek míst ve školkách. To blokuje matkám návrat do práce a představuje to i komplikaci pro otce. Teď se tento problém přesune na základní školy, kam dítě samozřejmě vzít musí. Učitelé budou mít větší třídy, což při našem stále méně zvladatelném potomstvu bude jistě slušný zážitek. Že by stoupl počet učitelů, nečeká snad ani žádný utopista. Spíše jich bude méně.

Zázemí pro rodiny, školky, dost učitelů a možnost podpory rodičů pracovat i tehdy, když si dovolili mít i druhé dítě, nebo snad dokonce i ví - to je ten skutečný problém. Je to pochopitelně také otázka peněz. Ale o dost větších peněz a někde jinde. Politici řeší některé problémy jako posádka klesajícího balónu, když postupně vyhazuje pytle s pískem, jídlo, šaty, odřízne koš a nakonec losuje, kdo skočí dolů. S přihazováním peněz je to podobné.

Ať se klidně přidá, ale jestli tomu říkat podpora rodiny, to je opravdu dost pochybné. Lidé se pouze naštvou, že je to málo.

Do konce roku 2010 se porodné vyplácelo na narozené dítě. Od roku 2011 se pravidla kvůli úsporným škrtům v rozpočtu zpřísnila. Porodné se začalo dávat jen na první narozené dítě rodině, jejíž příjem nepřesáhuje 2,4násobek životního minima. Rodiče se svým prvním potomkem tak měsíčně nesmějí mít víc než 18 504 korun, upřesňují podklady pro vládu. Na jedno dítě rodina dostane porodné 13.000 korun. Na dvojčata či vícerčata se vyplácí pak 19 500 korun, nově by to mělo být 23.000 korun. Podle návrhu ministerstva by na porodné měly dosáhnout rodiny s příjmem do 2,7násobku životního minima, tedy u prvního dítěte s částkou do 20 817 korun měsíčně a u druhého potomka s měsíční sumou do 25 515 korun. Ministerstvo přípravu novely zdůvodnilo tím, že se vláda zavázala k podpoře rodin. Pokud by se porodné nezvedlo, svůj slib by kabinet neplnil. Zavedení porodného i na druhé dítě a rozšíření okruhu rodin, které mohou dávku dostat, by ročně mělo stát 330 milionů korun navíc.