nemocný

nemocný Zdroj: Profimedia

VILIAM BUCHERT: Za zdravého člověka 10 miliónů. Za nemocného nic? Nejsme přece zvířata na jatkách!

Miloš Zeman by měl asi smůlu, pokud by náhodou přišel k velmi vážnému poškození zdraví třeba u autonehody (to mu samozřejmě nepřejeme). Je už ve vyšším věku, a jak nám sdělili jeho lékaři, trpí několika nemocemi. Činorodý je ale ve své funkci někdy až až. Jak by v takovém případě odborníci vypočítali, kolik by za prezidenta bylo peněz, kdyby se mu něco stalo?

Soudci Nejvyššího soudu a odborníci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy totiž teď představili nová doporučení, jak vypočítávat bolestné a vyčíslit ztížení společenského uplatnění. Podle těchto „expertů“ stojí totální ztráta lidského zdraví a schopností 10 miliónů 51 tisíc 200 korun českých. Prý se tato částka odvíjí od průměrné hrubé měsíční nominální mzdy. „Jde o částku, která představuje naprosté znehodnocení lidského života. Tedy že se ze zdravého člověka stane invalida, který se nemůže pohnout,“ uvedl pro server iDnes.cz Petr Vojtek, předseda senátu Nejvyššího soudu.

Údajně se tato doporučení nedostanou do nového občanského zákoníku, ale soudy se jimi mají řídit. Ouha! Skutečně si někdo myslí, že totální ztráta schopností se dá vypočítat takto jednoduše? Podle průměrné hrubé měsíční nominální mzdy?

Zrůda jménem Adolf Hitler hodnotil lidi podle zakřivení nosů (u Židů), barvy pleti (u Romů), příslušnosti k árijské rase (u Slovanů), sexuální orientace (u homosexuálů) či zdravotní dispozice (u mentálně postižených). Všechny tyto skupiny nechával zavírat do vězení, koncentračních táborů, případně je rovnou nechal zabíjet. Průměrnou mzdu k tomu nepotřeboval.

Jistě, srovnání s nacistickým lotrem jednoznačně pokulhává, ale vypočítávat hodnotu zdraví jednotlivého člověka podle nějaké mzdy je absurdní.

Jak koho porovnat?

Každý člověk je nepředstavitelná hodnota, do žádných částek se vejít nemůže. Škatulka na to neexistuje. A nebude existovat, experti ať si říkají, co chtějí.

Žádná částka nesouvisí se vztahy v práci, v rodině, nemá korelaci s naším duchovním světem, který je stejně důležitý jako ten fyzický. Zabezpečí či změní to milión? Pět? Deset? Sto miliónů? Bude hodnocen jinak člověk chudý, který nemůže najít práci? A jinak ten bohatý, který je úspěšný v kariéře? Rozhodne o množství peněz ta průměrná hrubá měsíční nominální mzda? Méně dostane pekař z malého města a více špičkový lékař z pražské nemocnice? Je potřeba nakrmit lid a dodat chleba? Je. Je potřeba operovat? Odpověď zní stejně.

Nebo je to myšleno tak, že všichni budou dostávat přibližně stejně? To zařídit rozhodně nejde.

Dejme si konkrétní příklad. Nadaný, schopný a chytrý muž ve věku třicet pět, před kterým je zářná kariéra, přijde při nezaviněné autonehodě o zdraví. Ohodnocený bude na těch 10 051 200 korun. Pokud byla nehoda neúmyslná, což je běžné, kdo vlastně tu sumu zaplatí? Stát? Pojišťovna? Majitel auta, který nehodu neúmyslně zavinil? On je přece pachatel. Pokud platí poslední možnost, tak se naši experti budou podílet na totální likvidaci dalšího člověka i jeho rodiny. Miliónové částky zlikvidují v takových případech většinu české populace.

Kdo o tom rozhodne, za kolik, kdy, jak, proč?

Cesta nikam

Snaha soudců i lékařů, jak ohodnotit cenu lidského zdraví, byla podle všeho vedena dobrými úmysly. Ale v praxi to bude fungovat jinak. Reálně to bude tak, že každý bude chtít samozřejmě více peněz, ovšem vypočítat jeho vlastní utrpení i utrpení jeho rodiny nebude dost dobře možné.

Navíc někteří lidé mají různá zdravotní omezení od narození nebo k nim přišli bez svého zavinění, a pokud se jim stane ještě něco horšího, budou trestáni znovu. Dostanou určitě míň peněz. Jsou snad méněcenní? Nejsou.

Každý může být zdravý a jednou je pak nemocný. Třeba navždy nemocný. Jeho lidská hodnota se tím nesnižuje, do žádné excelové tabulky ho nedostanete. Nebo přece jenom? Kolik stojím já? Vy? Kolik stojí vaše manželka? Na kolik se dá ohodnotit váš přítel, otec, matka, syn či dcera? Máte se těšit na milióny? Nebo se netěšíte na nic?