Vlajka EU

Vlajka EU Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Pět nejčastějších mýtů o Evropské unii, ve které jsme už 10 let

Blíží se desáté výročí našeho členství v Evropské unii (Česká republika vstoupila do Unie 1. května 2004) i květnové volby do Evropského parlamentu. Vystřízlivěli jsme z počáteční euforie a naše členství hodnotíme realističtěji, jak ukazují výzkumy samotné EU. Přesto stále převládá několik velkých mýtů o našem členství. Jaké jsou?

Mýtus č. 1: Jsme součástí volného trhu EU

Nejde o žádný volný trh. Evropská unie je založena na takzvaném společném či jednotném trhu. Ten má k volnému trhu hodně daleko. EU určuje jednotlivým zemím, kolik smějí čeho vyrábět. Vzpomeňme na to, jak se u nás musely zavřít cukrovary. Unie dovoluje, co se smí a co se nesmí na trhu prodávat. Příkladem je zákaz žárovek.

Mýtus č. 2: EU zlepšuje naši demokracii

Volby a hlasování našeho parlamentu mají mnohem menší význam než dříve, protože musíme přijímat spoustu zákonů přímo z Bruselu v podobě směrnic a nařízení. Můžeme sice volit naše zástupce do Evropského parlamentu, ale těch tam má Česká republika v současnosti jen 22 z celkových 766 (od května to bude už jen 21 českých poslanců). Unie navíc trpí „demokratickým deficitem“, Evropský parlament ani nemá právo rušit evropské předpisy.

Mýtus č. 3: EU nám zajišťuje prosperitu

Růst naší ekonomiky se po vstupu do EU postupně zastavil. Přestaly růst mzdy a nezaměstnanost je vysoká. Podobné problémy trápí mnoho členských zemí, protože jejich ekonomika je zatěžována vysokými daněmi a regulacemi.

Mýtus č. 4: EU nás ochrání před Ruskem

EU není vojenskou organizací a přes mnohé letité proklamace nemá svoji armádu. K ochraně před možnými nepřáteli slouží jednotlivým zemím jejich vlastní armády, Severoatlantická aliance nebo bilaterální smlouvy s USA. Na současné krizi na Krymu bylo jasně vidět, že se EU nezmohla na nic. Co by asi tak Unie dělala, kdyby Rusko postupovalo stejně třeba v Litvě nebo Estonsku? Nejspíš by takový postup „ostře odsoudila“ a zmrazila pár Rusům bankovní účty.

Mýtus č. 5: Bez EU se neobejdeme

Mnoho lidí na EU brblá, ale odchod z ní si nedovede představit. Přitom vystoupit se dá podle smlouvy docela jednoduše. Prostě to jen členský stát oznámí na zasedání Evropské rady a do dvou let členství končí.

Členství v Evropské unii má jistě výhody i nevýhody. Někdy ale žijeme s mýty, které se nám předkládají jako pravdy.