Marihuana

Marihuana Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Přitvrzení trestů za držení marihuany je cestou odnikud nikam

Ve světě už bylo vyzkoušeno mnoho metod, jak se vypořádat s drogami. Že by jednoznačně lépe fungoval jeden model oproti jinému, se s určitostí ani z dlouhodobého hlediska říci nedá. Proto je rozhodnutí českého Nejvyššího soudu, že se bude postupovat o něco přísněji i proti těm, kteří drží marihuanu, nepochopitelné. Nic neřeší a nic také nevyřeší.

V případě drog je potřeba odlišit právě marihuanu či například pervitin a další tvrdé drogy. U těch druhých se dá razantní a tvrdší postup pochopit, i když ani v tomto případě není ve světě dosahováno výsledků, po nichž státy touží. Přes všechny represe není uživatelů drog méně a ani drogový byznys neklesá. Že je potřeba chránit zdraví lidí, je ale pochopitelné (přitom u alkoholu, který má celosvětově z drog nejvíce obětí, to však vlády a politici neřeší).

V případě marihuany se zkoušejí nejrůznější způsoby, jak tuto drogu buď zcela legalizovat, nebo ji alespoň nechat mimo větší pozornost bezpečnostních orgánů. V Česku se postupuje opačně (dokonce nejsme schopni za několik let dotáhnout do konce proces s užíváním konopí pro léčebné účely), což dokládá nedávná akce proti growshopům. Předloží někdy někdo důkazy, že podobná kriminalizace v obchodech povede k menšímu počtu uživatelů a producentů konopí? Lze o tom úspěšně pochybovat.

Podle posledního rozhodnutí Nejvyššího soudu bude držení maximálně 10 gramů marihuany bráno jako přestupek, větší množství už jako trestný čin. Dosud to bylo 15 gramů. Proč vlastně ten rozdíl? K čemu? Vyřeší to problém vietnamských velkopěstitelů? Nikoli. Bude se prodávat méně marihuany? Nikoli. Bude méně uživatelů? Nikoli. Větší represe bude mít nulový účinek, takže změna je zbytečná.

Pokud by se mělo v něčem pokročit, tak je to v přístupu a k diskusi o možné legalizaci marihuany. Nic jiného situaci nezmění. Výhodou Česka je, že samotné užívání „trávy“ není protiprávní. Za prosté užívání nikdo kriminalizován nebude. Pokud se někdo zabývá produkcí nebo distribucí, musí však počítat s tím, že porušuje zákon.

Když ale není užívání kriminalizováno a když není držení několika gramů trestným činem, tak proč by si trochu marihuany pro svoji vlastní potřebu nemohl člověk vypěstovat sám? Ubírejme se tímto směrem, protože úpravu, kterou provedl nově soud, je pouze změnou pro změnu.