Putin

Putin Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Rusko by už mělo dát světu konečně pokoj

Mezinárodní vztahy se přiostřují. V podstatě jde ale jen o to, že konečně vychází najevo, jak se věci mají. Rusko není přítel svobodného světa.

Severoatlantická aliance se rozhodla kvůli obsazení Krymu přerušit veškerou civilní a vojenskou spolupráci s Ruskem. Pokračovat má jen politický dialog. Rozhodli to ministři zahraničí zemí NATO v Bruselu. Posílit má spolupráce s Ukrajinou, což však podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka neznamená dodávky zbraní. Moskva na výtky Západu reagovala varováním, že sblížení Ukrajiny s NATO by vážně poznamenalo rusko-ukrajinské vztahy.

Kdybychom neznali ruský styl jednání, mohli bychom se divit. Jen je to posledních sto let pořád stejné. Rusko je zaostalá země, jež trpí komplexem méněcennosti. Jak kdysi napsal Čaadajev, kdyby ta země nebyla tak velká, nikdo by si jí ani nevšiml. Je to samozřejmě atomová mocnost a mají kosmické rakety. Návod na atomovou zbraň kradli Američanům a rakety mají šedesát let tytéž podle kosmické stavebnice, kterou vymyslel pan Koroljov. Nebýt ropa drahá, nemohl by si Putin tak vyskakovat. Jenže ropa časem potřeba nebude a rozvojová země zvaná Rusko na tom bude stejně jako předtím. Špatně. Bude samozřejmě hledat viníky všude jinde než u vlastních vůdců. Výsledkem bude další chudoba a nesvoboda a agrese.

Každý svého neštěstí strůjcem. Proč tím ale máme trpět všichni?