záhada  letadla duchů

záhada letadla duchů Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Politici i firmy si vymýšlejí báchorky o zmizelém letadle. V míře, v jaké to tady nebylo

Vlády některých zemí, pátrací týmy, společnost Malaysia Airlines, výrobce letadla i nejrůznější společnosti vlastnící satelity, jsou kvůli zmizelému stroji na letu MH370 pod obrovským tlakem pozůstalých i médií. Ale množství nesmyslů, které se zatím k nešťastnému letadlu za tři týdny objevilo, přesahuje všechny dosavadní hranice.

Ve snaze vyhovět velké poptávce „lidu“ a „pokročit“ o něco dál při objasnění katastrofy, jsme už slyšeli i ty nejdivočejší teorie a spekulace. Že se stále novými teoriemi, které se nezakládají vůbec na žádných doložitelných faktech, ale přicházejí politici a odborníci v různých zemích světa a balamutí veřejnost, je tristní. Oficiální státní instituce či společnosti vlastníci satelity se pouštějí do překotných spekulací, které přímo manipulují s veřejným míněním. Jak se zatím vždy ukázalo, pravda z toho nebyla téměř nic. Frustrace na všech stranách tím jenom roste.

Už jsme slyšeli, že letadlo letělo nejrůznějšími směry a všemožnými koridory. Hodnověrný důkaz pro to nebyl předložen žádný. Pamatuje si vůbec ještě někdo všechny ty teorie o zmizení letadla? Technická závada, sebevražda pilotů, únos, teroristický útok, vypnutí přístrojů, výbuch na palubě, hlavní pilot byl extrémista, hlavní pilot nebyl extrémista, hlavní pilot měl problémy v rodině a řešil je zničením stroje, atd. atd. Jeden jediný skutečný důkaz pro takové tvrzení se ale neobjevilo. Příčiny by objasnil jen nález trosek a černé skříňky. Jenže nic takového nemá nikdo v ruce. Přesto se dál a dál spekuluje.

Samostatnou kapitolou je tvrzení společností, které vlastní satelity. Jedna vypočítala let stroje v naprosto jiném koridoru než jiná, místa nálezu údajných trosek se rozcházejí o tisíce kilometrů. Zdá se, že se někdy jednalo o nepřijatelnou propagaci vlastního byznysu.

A to, že vláda Malajsie rozeslala pozůstalým informaci o smrti jejich blízkých pomocí esemesky, je příkladem nevkusného „moderního“ chování. Možná to mohl udělat malajsiský premiér rovnou na Facebooku, nějaký blbec by to snad i lajknul…

Případ malajsijského letadla je skutečně zvláštní, výjimečný, a ano, svým způsobem mysteriózní. Ale vršení lží o jeho osudu je už za hranicí myslitelného a normálního.