Andrej kiska a Robert Fico. Oba soupeři se do sebe pustili hned při prvním  televizním vystoupení po skončení prvního kola voleb.

Andrej kiska a Robert Fico. Oba soupeři se do sebe pustili hned při prvním televizním vystoupení po skončení prvního kola voleb. Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Volby na Slovensku jdou do finiše, větší šance má premiér Fico

Kdo čekal ve středu večer při poslední televizní debatě slovenských prezidentských kandidátů, premiéra Roberta Fica (49) a filantropa Andreja Kisku (51), nějaký vyhrocený souboj, nedočkal se. A to nahrává Ficovi, podobně jako jeho dlouholetá politická praxe.

V diskusi jsme se nedozvěděli nic nového o problémech sousedního Slovenska a o Česku (samozřejmě pochopitelně) nezaznělo ani slovo. Kiska se sice snažil alespoň naznačit, že za některé problematické věci může právě vláda jeho konkurenta, ale moc se mu to nepodařilo. Ono to při prezidentských volbách tolik nefunguje. Na rozdíl od nás se ale ani jeden kandidát nedopustil vůči tomu druhému žádného faulu. Byl to souboj fair play, až z toho byla pořádná nuda.

Premiér Fico útočil na Kisku v předchozích týdnech, ale při posledním souboji si to většinou chytře odpustil, snažil se prezentovat státotvorně. To mu v druhém kole pomůže, stejně jako to, že ti jeho příznivci, kteří se před dvěma týdny nedostavili, zřejmě k urnám dorazí. Fico je sice kontroverzní politik v mnoha směrech, ale každý ví, co si o něm má myslet. Je omylem si myslet, že by to pomohlo jeho soupeři, spíše tomu bude přesně naopak. Slováci půjdou po jistotě.

Srovnávat Česko a Slovensko je ošidné, ale mechanismus prezidentských voleb je v obou zemích už dnes podobný. Připomeňme si první kolo loňského českého prezidentského klání. Miloš Zeman získal 24,1 procenta a Karel Schwarzenberg 23,4 procenta. Druhé kolo bylo jednoznačné pro Zemana, více voličů se rozhodlo pro kandidáta, který měl více zkušeností s řízením politické strany a státu. Na Slovensku by mohla být motivace občanů podobná. A to opět nahrává Ficovi.

Ať už dopadnou volby u našich sousedů jakkoli, Slováci budou mít na rozdíl od Česka prezidenta mladšího, vitálnějšího a reprezentativnějšího. Scénky jako u českých korunovačních klenotů jistě neuvidíme a je jedno, zda to bude Robert Fico či Andrej Kiska.