Babiš, Sobotka

Babiš, Sobotka Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Sobotka pořád nepochopil, že jeho největším soupeřem už není pravice, ale Babiš

Poslední průzkumy voličských preferencí naznačují, že Andrej Babiš by jasně vyhrál další volby. Překvapující to není, protože jeho hnutí ANO překypuje populismem a neohlíží se na tradiční pravou a levou ideologii. Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD a premiér, přitom podle všeho ještě stále nepochopil, že má obrovský problém. A tím je právě Babiš.

Pokud vládní koalice vydrží, je otázkou proti komu se vlastně ČSSD a Sobotka (uvidíme, zda bude ještě předsedou) v budoucnosti vymezí. Pravicové strany nevypadají na to, že budou v příštích letech atakovat první příčky, souboj s komunisty je pořád stejný a boj proti ANO bude postrádat věrohodnost, protože koalice páchá dobro i zlo společně. Nastala by tak zvláštní situace, že dvě největší koaliční strany by nakonec musely narychlo útočit proti sobě.

Jenže Sobotka, který vyrostl ve funkcionářsko-stranickém světě, se nikdy neodhodlá k silným populistickým vyjádřením, jako to dělá opakovaně Babiš. Bude tedy tahat za kratší konec. Sociální demokracie také nemůže příště uspět se svým obvyklým klábosením o zločinech pravice, bude muset útočit na svého partnera a to nepůjde jen tak.

ČSSD je navíc stranou názorově velmi roztřepenou. Vidíme zde ultralevičáky (eurolídr Keller, poslanec Foldyna), levičáky (ministr Dienstbier), opravdovou levici (expremiér Špidla), zemanovce (hejtman Hašek, senátor Škromach), solitéry (šéf diplomacie Zaorálek), až po lidi, které by šlo označit za liberály. Co s tím? Nic. V nejbližší době se to nezmění a to povede stranu k nepružným názorovým kompromisům. Kdysi to byla pro politické strany vlastnost dobrá, dnes, v internetové době a časech populismu, v podstatě nadbytečná, protože Babiš a Okamura podobnou hru odmítají hrát. V státě řízeném jako firma, to ani nejde.

Bohumil Sobotka si to jako premiér určitě užije, ale jeho budoucnost je nejasná. Sápají se po něm ze všech stran. Z ČSSD i zbylých vládních. Pokud chce uspět v dalších různých volbách, musí zaútočit na Babiše, ale to nejde. Je to past, pane premiére.