Sobotka

Sobotka Zdroj: ČTK

MIROSLAV CVRČEK: Fíkový list Bohuslava Sobotky

Přesně v den pátého výročí pádu vlády Mirka Topolánka schválil kabinet Bohuslava Sobotky přistoupení k fiskálnímu kompaktu Evropské unie, jenž nařizuje vládám výrazně omezit hospodaření na dluh. Proč se k této dohodě rozhazovačný premiér tolik hlásí?

Člověka to na první pohled překvapí. Sobotka jako ministr financí exceloval právě obřím zadlužováním, a to v době, kdy Česko prožívalo rekordní růst HDP. Teď se žene k mezivládní dohodě, která zapovídá strukturální deficit státního rozpočtu vyšší než 0,5 procenta HDP (pro země s relativně nízkým dluhem platí hranice jednoho procenta).

Znamená to v podstatě, že pokud bude růst HDP v daném roce 0, pak celkový deficit může být 0,5 procenta HDP (případně jedno procento). Něco takového už se Česku dlouho nepovedlo a asi ještě nějakou dobu nepovede, při růstu HDP, jenž se letos očekává, by totiž podle tohoto pravidla nesměl být celkový rozpočet schodkový.

Odpověď na to, proč to Sobotka dělá, je vlastně banální. Pravidla fiskálního kompaktu se na jeho vládu vztahovat nebudou. Budou platit, až Česko přistoupí k euru. Kdyby to Sobotka myslel s finanční disciplínou státu vážně, neshodil by se stolu Nečasovou vládou připravenou finanční ústavu, která omezovala celkové veřejné zadlužení České republiky.

Sobotka se tedy osvobodil od svazujících pravidel a zároveň se schovává za fíkovým listem v podobě fiskálního kompaktu, jenž však pro nás neplatí a jehož budoucnost je nejistá – vždyť státy eurozóny rozcupovaly předchozí, mnohem měkčí pravidla v paktu stability a růstu, jakmile se velké země, jako Německo a Francie, ocitly mimo jím vymezené rozpočtové limity.

Sledujte Miroslava Cvrčka na Twitteru