Roman Janoušek

Roman Janoušek Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

Proč se spravedlnost párá s miliardářem? A vy ste kdo, občane, že se drze ptáte?

Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější. Že se ještě namáháme to pořád opakovat. Tak třeba občan Janoušek před dvěma lety a jedním dnem, 23. března 2012, spáchal dost ohavný čin a nic se mu nestalo.

Opilý občan Roman Janoušek před dvěma lety, 23. března dopoledne, v Michli narazil svým Porschem Cayenne do stojícího volva.

„Řidič s osobním motorovým vozidlem s největší pravděpodobností nedobrzdil a následně narazil do vozidla Volvo stojícího před ním. Z místa této dopravní nehody ujel a zastavil až o několik desítek metrů dál na světelné křižovatce,“ popsala nehodu Eva Kropáčová, mluvčí pražské policie.

Muž mnoha zájmů

Na křižovatce ho žena z nabouraného volva doběhla a postavila se před Janouškův vůz. Bouchala do kapoty a chtěla, aby Janoušek vystoupil. Ve chvíli, kdy naskočila na semaforech zelená, se rozjel a ženu autem srazil. Podle svědků tak, že ji na pár metrů odhodil. Z místa začal ujíždět. Policejní hlídka Janouška po pár minutách ujíždění dostihla v ulici Pujmanové na Pankráci. Janoušek porsche zastavil a začal utíkat do parku. Tam ho policejní hlídka chytla. Dechová zkouška potvrdila, že Janoušek řídil opilý. Přístroj naměřil 2,2 promile.

Co myslíte, stalo se mu něco? Kdepak, to byste nesměli žít v útvaru, který se nazývá Česká republika. Roman Janoušek je přece miliardář, to není jen tak nějaký obyčejný čičmunda jako my všichni. Roman Janoušek se znal s primátorem Bémem, ne jako já nebo vy. Roman Janoušek se motal kolem Opencard, já a vy si ji jen musíme opatřit, tuhle kartu Pražana „zadarmo“, co nás stála každého v Praze v přepočtu asi tisícovku. (Když si ji chcete opatřit, je s tím otravná administrace a kartička celkem k ničemu není.) Dopravní podnik na projektu sice nic nevydělal, ale zisk jde do osmi firem s neznámým majitelem. Minimálně ve dvou (Grand Princ a Chrisi Praga) byl Roman Janoušek v představenstvu. „Zajímá se také o prodej ruzyňského letiště,“ můžete se o Janouškovi dočíst. No ano, všichni se o něco zajímáme. Co má být?

Ještě pár cédéček

Teď se čeká na názor expertů z Ústavu soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně. Soud tam poslal k analýze čtyřicet cédéček s hodinami videozáznamů rekonstrukce nehody. Všechno se vleče i kvůli tomu, že obžaloba překvalifikovala trestný čin na pokus o vraždu. Také policie sice už v den nehody konstatovala, že Janoušek nadýchal přes dvě promile, znalec ale loni v létě před soudem prohlásil, že dechová zkouška není důkazem. Co na tom, že existuje video, na kterém Janoušek opile blábolí.

Normálka. Kdybychom já a vy narazili do auta, pak ujížděli, najeli do ženy, zase ujížděli, pak zastavili auto a prchali pryč a byli zadrženi a nadýchali dvě promile, dělo by se co? Čtyřicet cédéček rekonstrukce vaší nehody do nějakého ústavu? Pokud si to myslíte, vás pošlou do nějakého ústavu.

S někým se spravedlnost prostě pozoruhodně párá. Dobrá zpráva je, že v této zemi není moc miliardářů, takže jindy mívá spravedlnost rychlejší průběh.