Tomio Okamura

Tomio Okamura Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Okamura blouzní o vyhnání cizinců

Tomio Okamura se pustil do blouznění, které se týká pracovníků cizí státní příslušnosti u nás. „Pokud cizinci o práci přijdou a nemají jinou, již není žádoucí, aby v České republice nadále byli a pobírali dávky státní sociální podpory,“ vyhlásil Okamura.

„Jsme pro jednoduché pravidlo, a to, že případné sociální podpory má člověk pobírat pokud možno ve své mateřské zemi. Pokud k nám někdo přijde pracovat, ať pracuje, pokud práci najde. Ale když práci nemá, tak se holt musí vrátit domů a nikoliv parazitovat na našem systému,“ prohlásil Okamura při projednávání novely zákona o pobytu cizinců na území České republiky.

„Česká republika prostě nemá na to, aby ze sociálních dávek uživila všechny cizince a jejich rodiny, které budou o dávky mít zájem. Prioritou musí být jednoznačně občané České republiky. Naši předci tady přece po staletí naši zemi budovali,“ prohlásil ve Sněmovně.

Pokud jde o předky, měl by snad zrovna poloviční Japonec Okamura být trochu zdrženlivý. Když tu Einstein přednášel na univerzitě, taky by mu mohl někdo vytknout, že je cizák a zabírá někomu místo. Zemi taky budovaly miliony Němců, to snad ani nebudeme připomínat.

Z hlediska zdravého rozumu není jasné, o čem to Okamura mluví. Pokud někdo jako pracující přispívá do našeho sociálního systému, má se podílet i na jeho výhodách. Česká republika nikoho „neživí“, jsou to spíše cizinci, kteří tu pracují a živí nás. Plácání o předcích, kteří budovali tuto zemi, je docela mimo. Tu samozřejmě budovali i cizinci. Konec konců Masaryk a Karel IV. taky nebyli Češi, jestli to Okamura neví. Je pravda, že máme asi tolik nezaměstnaných, jako je u nás cizinců. Pokud ale cizince vyženeme, stane se jen jedno, tu práci, často Čechy opovrhovanou, nebude nikdo dělat. Nezaměstnaní zbudou a pracujících ubude.

Opravdu by bylo zajímavé, kolik českých obchodníků by naběhlo do večerek místo Vietnamců. Nikdo. Vyžeňte Vietnamce. Zbudou vám nezaměstnaní, národní hrdost a zavřené večerky. Pak si běžte nakoupit k Okamurovi, pokud ho někde najdete.