Gorbačov

Gorbačov Zdroj: Profimedia

JAN JANDOUREK: Gorbačov mluví o Krymu jako sovětský politik. Úplně mimo

„Pro vyhlášení sankcí by měly být velice vážné důvody, opravdu velmi vážné. A měly by být podpořeny OSN. Projevená vůle lidu Krymu, jakož i možné přijetí (Krymu) do Ruské federace, se takovým důvodem nejeví,“ řekl Gorbačov agentuře Interfax.

Podle Gorbačova na Krymu rozhodl lid a je to tak správné. Tak jaképak sankce. Ani OSN je neschválila. Jenže vpadnout s vojáky bezdůvodně na území druhé země, to je už dostatečný důvod k reakci. Že jde jen o sankce, je dáno pouze slabší pozicí Ukrajiny a Západu. Je snadné si představit, jak by se asi zachoval Kreml, kdyby někdo vpadl do Ruska a prováděl tam podobné okupační rejdy, jako dělají Rusové na Krymu. A to ještě necháváme stranou pokrytecké lhaní, když Rusko pošle své vojáky v neoznačených uniformách a tvrdí, že je to „domobrana“. Tady něco svědčí o špatném svědomí. I když pojem svědomí se asi na popis důstojníků KGB jako je Putin, moc nehodí.

Další věcí je mytizace OSN. Jak může OSN podpořit sankce proti Rusku, když má Rusko v Radě bezpečnosti právo veta? Rusko před pár dny vetovalo i rezoluci OSN ke krymskému referendu.

Mytický lid

"Jestli dříve byl Krym připojen k Ukrajině podle sovětských zákonů, tedy po stranické linii a bez ohledu na názor lidí, tak nyní se lid rozhodl napravit tuto chybu. To by se mělo uvítat, a ne za to vyhlašovat sankce," usoudil třiaosmdesátiletý Gorbačov, který zpravidla politiku svého nástupce Vladimira Putina ostře kritizuje. V nedělním referendu, vyhlášeném po faktickém obsazení Krymu ruskými vojáky, se téměř 97 procent z hlasujících voličů vyslovilo pro vstup do Ruské federace. V pondělí nezávislost Krymu uznalo Rusko dekretem prezidenta Vladimira Putina, a to nehledě na sankce, které proti vysoce postaveným ruským a krymským hodnostářům přijaly USA, Evropské unie a Kanada. Zrovna teď návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN ohledně Krymu vetovalo právě Rusko. OSN je ohledně důležitých otázek týkajících se velmocí zcela bezzubá.

"Jestli dříve byl Krym připojen k Ukrajině podle sovětských zákonů, tedy po stranické linii a bez ohledu na názor lidí, tak nyní se lid rozhodl napravit tuto chybu. To by se mělo uvítat, a ne za to vyhlašovat sankce," říká Gorbačov.

Dalším mytickým pojmem je lid. Ten se vytahuje, jak je potřeba. Musí to být takový „lid“, který si myslí to samé, jako vládce. Když lid svrhával Janukoviče, tak se lidu říkalo „fašistické bojůvky“. Možná tam i byly fašistické bojůvky, ty ale mají Rusové také, když pomineme, že celý putinovský režim nese jasné fašistické rysy. Normální by bylo, kdyby se nejdřív konalo referendum a byly položeny jasné otázky. Ne jako teď, kdy se volilo mezi tím odtrhnout se hned, nebo až časem. Nejdřív někam vojensky vtrhnout a pak dělat lidové hlasování to je podivné. Imperialistické Rusko si ale s estetikou nikdy moc hlavu nelámalo.

Ještě někoho zachráníme

Kreml navíc dává najevo, že chce zasáhnout i na východní Ukrajině. Časem si vzpomene na Pobaltí, pak na střední Evropu. Tam všude bude chtít někoho ochraňovat a nastolovat pořádek. Tajné služby už se postarají, aby vznikl „nepořádek“, který bude třeba napravit.

Jsou to pořád ty samé triky už od dob Stalina a Hitlera. A vždycky se najde dost naivků, v západní Evropě i u nás, kteří na to naletí, jako naletěli vždycky. Psychologicky tyto lidi pohání nenávist vůči vlastní vládě a tentokrát i vůči Evropské unii. Potom ztrácí smysl pro přiměřenost. Nechápou, jaký je rozdíl mezi byrokratickou a trochu otravnou Unií, která nezvládá zahraniční a imigrační politiku a zakazuje rtuťové teploměry na jedné straně, a autoritářským agresorem, který okupuje cizí země a v jehož zemi se zakazují media, vraždí novináři a policie zavírá opoziční vůdce na straně druhé.

Když někdo nemá zdravý rozum a smysl pro míru, těžko se mu něco vysvětluje. Jen je zvláštní, že se lidé z jistých zemí na východě a na jihu – od oligarchů po proletariát – všichni pořád snaží dostat na prohnilý Západ a opačným směrem nikdo. Tedy kromě Gerarda Depardieu, ale ten má politický úsudek bystrý asi jako Obelix.