Robert Fico

Robert Fico Zdroj: Profimedia.cz

VOJTĚCH VARYŠ: Od Fica do Fica

Slovenské prezidentské volby budou pokračovat rozhodováním mezi totálním nepolitikem, kterého nikdo nezná, a protřelým šíbrem, kterého všichni znají až příliš dobře. Robert Fico a Andrej Kiska mají vyrovnané šance.

V prvním kole hlasovalo asi 43% voličů. Z prvního místa postupuje favorizovaný premiér Robert Fico, který však zůstal za očekáváním a dostal jen 28% hlasů. Náskok před filantropem a milionářem Andrejem Kiskou má pouhé čtyři procenta. Třetí skončil nezařazený poslanec Radoslav Procházka, který si připsal solidních 21%. Známý herec a několikanásobný exministr Milan Kňažko pak dostal 12%. To je, co se týče relevantních kandidátů, všechno.

Jak to bude pokračovat? Vypadá to, že Slováci jsou na Fica opravdu hodně naštvaní a jsou ochotní volit proti němu kohokoli. Kiska skýtá mnohá rizika, přesto ho téměř určitě podpoří jak Procházka, tak Kňažko, a velmi pravděpodobně drtivá většina jejich voličů. Na druhé straně Fico a jeho bohatí podporovatelé jistě rozjedou velmi silnou negativní kampaň proti Kiskovi a budou opakovat různé rizikové body jeho životopisu: že je nezkušený. Že nemá program, jen příběh. Že chce řídit „stát jako firmu“. Že zbohatl na úvěrových společnostech.

Dá se také předpokládat, že mnoho potenciálních Ficových voličů vůbec k volbám nedorazilo a ještě se zmobilizují. Přesto všechno je Fico nyní papírově slabší kandidát a pokud prohraje volby, o kterých se ještě nedávno spekulovalo, že by mohl vyhrát hned v prvním kole, může to znamenat také začátek konce jeho kariéry.

Volby prohlásil za „referendum o Směru“. Pokud je prohraje, měl by z logiky věci odejít z čela Směru i z funkce premiéra. Samozřejmě to neudělá. Ale na oslabeného stranického lídra se slétnou supi z jeho partaje, kteří si už brousili zuby na předpokládaně osiřelý premiérský post. Ministr vnitra Robert Kaliňák, ministr financí Peter Kažimír nebo šéf resortu kultury Marek Maďarič – všichni tři místopředsedové Směru – budou chtít Fica vystřídat.

Otázka také je, nakolik se svým kapitálem budou schopni zacházet neúspěšní kandidáti: takový Rado Procházka, který získal 21% hlasů, je už pokládán za nového lídra pravice. V situaci, kdy tři pravicové parlamentní strany – KDH, SDKÚ a Most společné navrhli Pavla Hrušovského, který získal jen 3,3%, se to skoro nabízí. Nicméně Prochazka zatím proslul jako sólista a není jisté, zda dokáže vybudovat funkční stranickou strukturu a zda jeho popularita vydrží do parlamentních voleb, které budou už za dva roky. Každopádně je jasné, že politická mapa Slovenska se překresluje.

Výsledek prvního kola je totiž zásadní zprávou o krizi standardní politiky. Tři ze čtyř významných kandidátů, tedy Kiska, Procházka a Kňažko, kteří dohromady získali téměř 60% hlasů, kandidovali jako nezávislí, bez spojení s konkrétní stranou. Kiska je přitom programový „antipolitik“, který útočí na celý politický systém, Procházka nezařazený poslanec a Kňažko byl sice kdysi ministrem, ale už je to dávno. Výsledek Hrušovského hovoří za vše. A ani ten Fico už nějak není, co býval...